arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nationale actiedag tegen apartheidsmuur op zaterdag 29 november
by Actieplatform Palestina Monday November 24, 2003 at 01:23 PM

Persbericht

Sinds juni 2002 bouwt de Israëlische regering een "veiligheidshek" op de Westelijke Jordaanoever. Dit "veiligheidshek" snijdt diep in Palestijns land. Het gaat om de grootste landannexatie sinds 1967. Eens de Muur voltooid zal door de bouw ervan ongeveer 50% van de Westelijke Jordaanoever onder definitieve Israëlische controle komen. Duizenden boeren verliezen hun landbouwgrond, honderden winkels moesten reeds hun deuren sluiten omdat hun kopers aan de andere kant van de Muur wonen. De belangrijkste watervoorraden liggen aan de Israëlische kant van de Muur. Opnieuw speelt Israël het klaar elk internationaal recht naast zich neer te leggen.

Zaterdag 29 november werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale dag van Solidariteit met het Palestijnse volk. Het Actieplatform Palestina organiseert op die dag een nationale actiedag "Sloop de Muur, stop de bezetting." In heel Vlaanderen (alle provinciehoofdsteden Brussel, Geraardsbergen en in Sint-Niklaas) worden acties op touw gezet. Met verschillende 'Muur activiteiten' willen we de harde realiteit van de Palestijnse bevolking onder de aandacht van alle Vlamingen brengen. De eisen voor deze dag zijn:
" Stop onmiddellijk met de bouw van de muur en sloop direct het reeds gebouwde deel
" Geef al het gestolen land voor de bouw van de muur terug aan de Palestijnse eigenaars
" Stop de bezetting

De Muur werd voorgesteld als een tijdelijke maatregel, die volgens Israël noodzakelijk was zolang de Palestijnse Autoriteit niet harder optrad tegen haar eigen bevolking. Ondertussen is duidelijk dat de bouw van het 'veiligheidshek' niets meer te maken heeft met een 'hek,' met 'veiligheid,' of een 'tijdelijke maatregel.' Het 'hek' is uitgegroeid tot een strook van 70 tot 100 meter breed, met een betonnen constructie, elektronisch bewaakte hekken, grachten, scheermesdraadversperringen en patrouillewegen. 2 miljoen euro per lopende kilometer, zoveel kost de muur, met een totale kostprijs van 1.5 miljard euro. Het leven achter de Apartheidsmuur is nu al ondraaglijk. De Palestijnen zitten gevangen in getto's verstoken van de meest fundamentele mensenrechten, hun landbouwareaal, water en inkomsten. Eens de Muur klaar zal de Palestijnse bevolking opgesloten zitten in drie afgesloten enclaves.

Onder het mom van veiligheid gaat Israël met de Apartheidsmuur door met zijn politiek van bezetting, vernedering, discriminatie en uitdrijving. Zo wordt de stichting van een onafhankelijke, leefbare en soevereine Palestijnse staat onmogelijk. Door de aanleg van deze muur van de schande krijgt Israël de controle over bijna de helft van het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever. Maar liefst 650 kilometer lang en kronkelend tot zes kilometer en op sommige plaatsen zestien kilometer diep op Palestijns grondgebied. De Muur is zo gebouwd dat zo veel mogelijk Israëlische nederzettingen en Palestijns land aan de Israëlische kant van de muur komen te liggen.

Wie het traject van de muur bekijkt, moet besluiten dat dit niets te maken heeft met veiligheid, maar met de aantasting van de leefbaarheid van de Palestijnse gebieden en een nauwelijks verdoken annexatie van grote delen van de Westelijke Jordaanoever. De bouw van de muur is dan ook een ernstige schending van het humanitair recht. Met name de vierde Conventie van Genève met betrekking tot de bescherming van de burgerbevolking tijdens een oorlog wordt hier geschonden. Op 27 oktober 2003 eiste de Verenigde Naties in resolutie ES10/13 van Israël dat het de bouw van de muur onmiddellijk stopt en het bestaande deel afbreekt. 144 landen stemden voor de resolutie, enkel 4 landen waaronder Israël stemden tegen. Desondanks gaat de bouw van de muur onverminderd door en kan Israël ongestraft internationale rechtsregels naast zich neerleggen.

Voor het volledige eisenplatform van het Actieplatform Palestina: www.11.be/palestina

Volgende acties zullen plaats vinden op 29 november 2003:

Leuven: Om 12.00 start de actie op het Martelarenplein. Er wordt een grote informatietent opgetrokken, met dranghekken worden voorbijgangers door de tent geloodst. Voor de tent worden vier thema's die de gevolgen van de Muur illustreren gevisualiseerd. Om 15.00 vertrekken we vanaf het Martelarenplein in stille stoet naar de Grote Markt.

Geraardsbergen: Op de Muur van Geraardsbergen wordt een echte Muur gebouwd. In estafette worden stenen naar de Muur gedragen en daar opgebouwd door de vele sportievelingen. Verzamelen op de Denderkaai om 13.00. Opbouw stenen Muur vanaf 16.00.

Brussel: In Brussel is de plaats van actie het Muntplein. Met een tent, 'bubbeltentoonstelling,' eetstand en informatiehoek en natuurlijk een grote Muur geven we de actie vorm. Actie van 13.00 tot 17.00. Om 16.30 breken we de Muur af tot op de grond.

Gent : Op het Groot Kanonplein wordt een Muur gebouwd, infostand en randanimatie moeten van deze dag een Gents succes maken. Om 15.00 voorzien we een hoogtepunt met een Muur van mensen. Ook een strijdkoor zal aan de actie deelnemen

Antwerpen: In Antwerpen houden we de actie aan de Groenplaats in de buurt van de Kiosk. De Kiosk kleden we in met een groot spandoek en we bouwen een Muur. Daarnaast een infostand en theestand.

Brugge: In Brugge wordt de actie en de Muur opgebouwd aan de bibliotheek Biekorf vanaf 11.00 tot 16.00 uur.

Hasselt: De Limburgers bouwen de grote markt om tot een stukje Westbank, met checkpoints, Palestijnse ambulanciers etc. Muuractie op de Grote Markt van 12.00 tot 16.00.

Sint-Niklaas: Ook Sint-Niklaas neemt deel aan de actie en zal een Muur van protest bouwen. Actie vanaf 9.00 tot 12.30 op het Heymanplein aan de Bibliotheek.

Meer informatie over deze actiedag:
Op onze website: www.11.be/palestina