arch/ive/ief (2000 - 2005)

Islam bezorgd om moskeebezoek in België
by ace Sunday November 23, 2003 at 05:21 PM
ace@steun.be

Brussel: De Islam is ,,bezorgd'' over de situatie van het moskeebezoek in België. Zij maakt zich ernstig zorgen over de terugval van het aantal moskeebezoekers en het aantal imans, zo vertelde zaterdag een vertegenwoordiger aan een afvaardiging van de Belgische moslimexecutieve.

Hieronder volgt het artikel van de Standaard van 22 november 2003 over de Paus die zich bezorgd maakt over het kerkbezoek in België en vooral over het feit dat Danneels en de bisschoppen bepaalde wetten niet hebben kunnen tegenhouden. Om even na te gaan wat de spontane reflectie is wanneer dit vanuit de Islam zou gebeuren wordt Paus vervangen door Islam en Danneels en Bisschoppen door Moslim."

,,De informatie die me bereikt over het moskeebezoek in uw land, verontrust mij bijzonder. Het is moeilijk voorbij te gaan aan de reële en ernstige bekommernis voor de constante terugval van de religieuze praktijk in uw land. Een terugval die niet alleen het vrijdaggebed, maar ook de andere vier pijlers en het huwelijk treft'', zei de vertegenwoordiger aan de Belgische delegatie.

Hij betreurde eveneens een aantal wetten die onlangs in België goedgekeurd werden. Volgens hem zouden die wetten (onder meer over euthanasie en het homohuwelijk, nvdr) het vermoeden kunnen doen rijzen dat de Belgische samenleving haar religieuze wortels ,,de rug heeft toegekeerd''. ,,Zo is er in uw land onlangs een nieuwe wetgeving tot stand gekomen, die te maken heeft met de fundamentele dimensies van het menselijke en sociale leven, zoals de geboorte, het huwelijk en gezin, ziekte en dood. Een wetgeving die ons verontrust''.

De vertegenwoordigers van de Moslim-executieve van België zei dat zij zich steeds ,,met grote doctrinale helderheid'' hebben uitgesproken tegen deze wetten. De moslimvertegenwoordiging wees er ook op dat de sterke institutionele verankering in scholen, gezondheidsinstellingen en bewegingen niet meer zo sterk is als vroeger. In die situatie is het niet eenvoudig de ware moslimidentiteit te bewaren. ,,Men dreigt zijn ziel te verliezen als men er al te zeer om bekommerd is zijn cliënteel te verliezen''.

De moslimexecutieve erkende dat de Islam in België betere tijden heeft gekend. ,,We leven in een sterk geseculariseerd land dat meer en meer pluralistisch wordt en waar het christendom meer en meer zichtbaar wordt, mede door de instroom van asielzoekers en migranten. Dat vraagt van de bevolking een grote gastvrijheid, die we ook beoefenen. Een zekere wederkerigheid van de christelijke landen ten aanzien van hun moslimmedebroeders en -zusters mag dan ook gevraagd worden'', aldus de vertegenwoordiging.

De Moslime-xecutieve heeft de voorbije jaren ,,bijzondere inspanningen'' geleverd om de Islambeleving in België nieuw leven in te blazen, maar die inspanningen waren allicht in het buitenland onvoldoende bekend. Hij erkende ook dat het gebrek aan roepingen een grote bekommernis van de executieve is. Dit dreigt op termijn te zorgen voor een diepe crisis met sterke weerslag op het terrein.”

Tot zover de transcriptie waarbij Paus door Islam en Daneels/Bischoppen door moslim werd vervangen. Wat kan voor de ene zou onvoorstelbaar zijn voor de andere. Zo gelijk is de wereld.

Probeer het eens opnieuw Ace, ...
by ikke Sunday November 23, 2003 at 05:46 PM

De islam kent geen paus. Maar dat is voor Ace die blijkbaar zo doordrongen is van het christendom iets dat dat zijn bergipsvermogen overstijgd.
Islam is dan ook geen instelling, het is de naam van een geloof, zoals chritendom, jodendom, boedisme, ....

Wat de verglijking helemaal "belachelijk" maakt is natuurlijk dat er steeds meer moslims zijn op deze wereld. De Islam is op deze planeet een godsdienst in volle expantie.
Geen gebrek aan moskee gangers, eerder plaatsgebrek in de moskee.

Dit soort van vergelijkingen kan leuk en soms verhelderend zijn, maar hier is ze volledig misplaats. Alvoren je zo iest kan doen moet men wel weten waarover men praat en niet de platte racistische vooroordelen napraten.

Probeer het eens opnieuw Ace, ...

Welles
by Maarten Frederickx Sunday November 23, 2003 at 06:55 PM
makke@patat.org

En ik vind de vergelijking wel goed, want als een moslim zo zou praten als de paus, dan zou heel het land op stelten staan.

Tweede poging
by ace Sunday November 23, 2003 at 07:05 PM

Het kwam me redelijk belachelijk en zelfs grappig over dat de Belgische gevestigde machten zonder probleem een Kerkeljk Gezag aanvaarden dat openlijk toegeeft de wetgevende macht te beïnvloeden (haar goede recht om dat te proberen daar niet van) maar moord en brand schreeuwt als een niet-gevestigde macht op vergelijkbare religieuze gronden haar zeg probeert te hebben. Het structurele racisme om de enen te gunnen wat men de ander ontzegt, daar is men te lande erg bedreven in. De Kristelijke sharia, waar zo graag naar verwezen wordt als men het heeft over de kristelijke waarden die aan de Westerse samenleving ten gronde liggen (gelukkig niet weerhouden in het voorstel van Europese grondwet waar nu zoveel om te doen is) mag wat mij betreft gerust aangevuld worden met de moslimsharia die voor een grotere democratische impact kan zorgen en andere ideologische bouwstenen die positieve dynamieken teweegbrengen die de burger kunnen emanciperen en tegengewicht vormen tegen de alsmaar voortschrijdende onderdrukking en onderschikking van de wereld aan geld, macht en geweld. Zie ook het artikel uit De Standaard "Nederland is de perfecte Islamstaat" op http://www.kifkif.be/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=396 . Was het Dyab Abou Jah Jah niet die in het debat met Eyskens op de boekenbeurs stelde dat de Christendemocratie en de Moslimdemocratie elkaar nog zullen vinden.

andere denkoefening
by Guido Monday November 24, 2003 at 02:54 PM

Italië wordt binnengevallen en bezet. Ook voor Rome geldt dit, alwaar het Vaticaan gevestigd is. De bezettingstroepen en hun leiders halen zwaar uit naar het Vaticaan en haar hoofd, de paus.

Europa zou op zijn kop staan en niet alleen Europa.

In Nasjaf(Irak) staat het Vaticaan van de Sjittische moslims, maar heb je daarover al iets gelezen? Al iets gelezen dat Europeanen op hun achterste poten staan?