arch/ive/ief (2000 - 2005)

Burgemeester Janssens heeft twee zware fouten begaan die contraproductief zullen blijken
by AEL Saturday November 22, 2003 at 12:05 PM

Een jaar na de gebeurtenissen van november vorig jaar worden we herinnerd dat niets is veranderd in Antwerpen.

Antwerpen 21/11/03

De AEL dat vorig jaar vanaf oktober het doelwit was van een ongelofelijke criminalisering en heksenjacht, wou dit jaar de gebeurtenissen herdenken op een andere manier. Het was ons recht geweest om een grote betoging te organiseren in november om de moord op Mohammed Achrak en de onterechte criminalisering en de politieke arrestatie van Dyab Abou Jahjah te herdenken en de heksenjacht tegen AEL aan te klagen. Maar we hebben bewust gekozen om een geste van verzoening te doen naar de autochtonen en het stadsbestuur. In plaats van een betoging hebben we het idee van een islamitische braderij gelanceerd, ook omdat we hiermee de Islam van de privé sfeer naar de openbare ruimte kunnen brengen op een positieve manier. Toen de Braderij werd geweigerd omdat het alleen door winkelverenigingen kan georganiseerd worden, hebben we dat aanvaard en een aanvraag voor een straatfeest ingediend ondersteund door een petitie van handelaars en burgers van de straat waar we van plan waren dat te organiseren.

De politie gaf een positief advies en vandaag in Gazet van Antwerpen uitten winkeliers hun tevredenheid over het initiatief. Iedereen dacht dat deze zondag een mooie dag voor Borgerhout zal worden om de wonden van vorig jaar te doen vergeten, maar Burgemeester Patrick Janssens heeft anders beslist. Vandaag melde hij ons dat hij het straatfeest niet zal toelaten. Hij ondersteunt zijn beslissing met een petitie dat sommige winkeliers zouden hebben getekend hiertegen. Ondertussen weten we dat gisteren avond mensen namens stad Antwerpen de tour van alle winkels in de Handelstraat hebben gedaan met een intimiderende boodschap: “ zondag zullen er waarschijnlijk rellen gebeuren, en jullie moeten ervoor betalen omdat jullie de AEL ondersteunen” . Sommige winkeliers zijn voor deze druk bezweken en hebben de contra-petitie dan getekend. Dit zijn Gestapo technieken. Op onze uitgestoken hand wordt hiermee gespuwd.

Ook gisteren kwamen we te weten dat Burgemeester Janssens bij het consulaat van Marokko is geweest. Doel van het bezoek is de Consul vragen om Druk uit te oefenen op Moskeen in Antwerpen om niet te bidden op het lichaam van Mohammed Riani.Argument is dat indien het lichaam aanwezig is in een moskee zoals het hoort, rellen zouden kunnen volgen. En inderdaad de tandem Janssens -consulaat heeft effect gehad en de moskeen zijn geïntimideerd. De familie van Riani is voor de tweede keer getroffen en komt er geen gebed met de aanwezigheid van het lijk. Behalve als een Moskee zal durven rebelleren tegen de Jannssens-Consulaat dictaat wat tot nu toe niet het geval is gebleken. Gestapo streek nummer twee van Janssens: De mensen intimideren met wat een onderdrukkende dictatoriale bewind hun kan aandoen indien ze weigeren.

Wie ooit dacht dat de nieuwe burgemeester Patrick Janssens een slimmer aanpak van zijn voorgangster Detiege zou volgen is zeker deze week bedrogen uitgekomen. Erger nog, nieuwe niveaus van schandelijke praktijken worden bereikt.

Maar de AEL is er, en de AEL zal dit niet tolereren. De AEL zal zorgen dat de Islam aanwezig zal zijn in het straatbeeld deze zondag, en de AEL zal zorgen dat Mohammed Riani niet twee keer uit deze wereld zal worden geveegd door mensen die geen respect hebben voor de waarden die ze beweren te verdedigen.