arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betoging tegen Bush in Londen lijkt massaal te worden
by christophe callewaert Thursday November 20, 2003 at 04:47 PM

Deze middag om twee uur plaatselijke tijd begon in de London de grootste geplande betoging tegen het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan de Britse hoofdstad. Het ziet er naar uit dat de verwachte opkomst van 100.000 betogers ruim overtroffen zal worden. Het ziet er dus niet naar uit dat de betogers zich hebben laten afschrikken door de ongeziene politiemacht van 14.000 manschappen die tijdens dit bezoek op de been is gebracht.

De betoging is een initiatief van de Stop the War coalition die eerder al de zes grote betogingen tegen de oorlog in Irak organiseerde. Eén van die betogingen lokte toen 1 miljoen manifestanten naar Londen en ging daarmee de geschiedenis in als de grootste Londense betoging ooit. Even werd gevreesd dat de aanslagen tegen Britse doelwitten in Turkije deze morgen een invloed zouden hebben. Lindsey German, één van de organisatoren, reageerde daarop: "Wij hebben altijd gezegd dat de oorlog tot nog meer aanslagen zou leiden. De enige manier om dit te stoppen is het zoeken naar een politieke oplossing in plaats van nieuwe bombardementen.

De betogers kregen na lang discussieren uiteindelijk toch de toestemming om langs het parlement en Downing Street waar de Britse premier Blair zijn ambtswoning heeft, te passeren. De betoging eindigt op Trafalgar Square. Daar zal een standbeeld in papier maché van de Amerikaanse president worden omvergetrokken. Een scène die herinneringen oproept aan het omvergehaalde beeld van Saddam Hoessein tijdens de verovering van Bagdad.

De organisatoren willen de betoging rekken tot 7 uur vanavond zodat ook werkende mensen de kans krijgen om hun ongenoegen over de komst van Bush te uiten.

Volg de betoging live op Indymedia UK

Of bekijk de webcam op Trafalgar Square.

webcam
by Guido Thursday November 20, 2003 at 05:35 PM

op:

http://www.camvista.com/england/london/trafsq.php3?pageMode=nonjava

;-)
by cc Thursday November 20, 2003 at 05:40 PM

Had ik er net bijgeplakt.

ok
by Guido Thursday November 20, 2003 at 05:43 PM

;), was er vergeten bij te zetten dat die gericht staat op Trafalgar Square.

Yes
by Monsieur Y Thursday November 20, 2003 at 06:14 PM

Uitstekend !

Tja, het lijkt echt een groot success te worden. Ik hoop dat de demonstraten niet te veel als "traitors" benoemd zullen worden, na de aanslagen van vandaag. TRouwens, vind ik dat een beetje raar ...

Al stupid
by don't shoot the messenger Thursday November 20, 2003 at 06:35 PM

tja hoe stom kunnen ze zijn bij Al quada.
Niet alleen geven ze Bush en Blair weer extra munitie tegenover de twijfelaars binnen de regering en publieke opinie maar uitgerekend vandaag zetten ze ook nog de duizenden betogers ook nog te kakken.Waarop een verdere uitbouw van een politiestaat met speciale antiterrorisme
wetten mogelijk wordt....ook bij ons trouwens

Het is duidelijk dat beide partijen in dit conflikt geen zak geven om de mens zelf en gewoon hun strategospelleke
verder spelen.

je zou er moedeloos van worden


AL en demokratie
by Monsieur Y Thursday November 20, 2003 at 07:39 PM

Ik denk niet dat AL voor demokratie en mensenrechten is.

Tja, ik heb juist gehoord dat Blair wil terrorisme vechten overal. Een beetje guerilla-propaganda. Maar als de staten beginnen te vechten als guerilleros, dan zullen zeker niet winnen tegen ECHTE guerilleros ...

300.000 betogers?
by Guido Thursday November 20, 2003 at 08:02 PM

[17:25]: Trafalgar Square is completely full. One marcher can see around 250,000 people, so we estimate around 300,000 total marching in London so far. The crowd is "very lively", he says.

http://www.indymedia.org.uk/en/regions/london/

andere cijfers
by Guido Thursday November 20, 2003 at 08:06 PM

Organisers claim more than 150,000 have joined the march in central London, although police put the figure closer to 70,000.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/3223780.stm