arch/ive/ief (2000 - 2005)

Cubaans dokter over gezondheid op Cuba en de oorlogsdreiging
by Peter en Lena Thursday November 20, 2003 at 04:45 PM
peter.darin@intal.be

Raúl Martínez is een 37-jarige dokter uit Havana. Op uitnodiging van intal en met steun van de provincie Vlaams-Brabant, verruilde hij het tropische eiland voor de kille grijze somberte die nu al weken over ons regenlandje hangt. We 'plakten' ons tegen een radiator en hadden -zoals dat heet- een fijn gesprek. Niet over het weer, of wat dacht u, maar over gezondheid en de oorlogsdreiging tegen Cuba.

Cubaans dokter over ...
raul_interview_4.jpg, image/jpeg, 500x666

Dr. Martínez. Ik studeerde voor arts omdat ik, zoals waarschijnlijk iedereen die die studie begint, mensen wilde helpen. Bovendien ben ik graag onder de mensen. En (huis-)arts is een beroep dat je toelaat om met veel mensen in contact te komen. Een huistarts speelt in het Cubaans gezondheidssysteem een vitale rol. Wij gaan er van uit dat preventieve gezondheidszorg efficiënter werkt én goedkoper is dan curatieve. Prestatiegeneeskunde in de zin van 'geneeskunde bedrijven omwille van het geld' staat niet in ons woordenboek. Gezondheid is bij ons geen koopwaar. Wij praten niet over 'patiënten' als 'cliënten'. En in zo'n visie speelt de huisarts als vertrouwenspersoon en aanspreekpunt van de patiënt een cruciale rol. Hij is het die weet wat er leeft onder zijn patiënten, in zijn wijk en kan dan ook de gezondheidscampagnes bediscussiëren op maat van zijn patiënten.

Dr. Martínez. Het kan raar lijken voor een derdewereldland maar in Cuba kampen wij hoofdzakelijk met ziekten die voorkomen in welvarende landen, zoals bij jullie in België. Vandaar dat onze gezondheidscampagnes momenteel tegen overmatig tabak- en alcoholgebruik gaan en gericht zijn op de promotie van lichaamsbeweging. Problemen waar andere derdewereldlanden mee kampen, hebben wij onder controle. Onze cijfers voor kindersterfte, levensverwachting, ... staan op het niveau van de ontwikkelde landen. Op sommige vlakken scoren wij zelfs beter. Wij Cubanen zijn daar trots op. Voor ons zijn dat ook niet zomaar wat cijfers, maar verwezenlijkingen van ons politieke systeem. Van ons gezondheidssysteem plukken trouwens niet alleen de Cubanen de vruchten. De duizenden artsen en gezondheidswerkers (van verpleegsters over laboranten to technici) die in Latijns-Amerika en Afrika werken, zorgen er voor dat de mensen daar ook toegang hebben tot gezondheid. Je ziet, Cuba doet het nog niet zo slecht voor een derdewereldland. Het hoofdprobleem blijft de voortdurende VS-blokkade die ervoor zorgt dat wij geen toegang tot technologie of geneesmiddelen uit de VS hebben.

Make health. Not war. in Cuba

Dr. Martínez. Net zoals in de rest van de wereld volgen de Cubanen de oorlogpolitiek van de VS op de voet. Het verschil is dat wij ergens bovenaan prijken op de doelwittenlijs' van Bush (Cuba is een zogenaamde 'Schurkenstaat' nvdr.). Vandaar dat iedereen in Cuba, ook de gezondheidswerkers, dagelijks bezig zijn met 'oorlog'. Iedere Cubaan hoopt dat het niet tot oorlog komt met de VS. Een oorlog brengt immers alleen maar tragedies voort. Anderzijds zijn we wel realistisch genoeg om voorbereid te zijn op een eventuele aanval van de VS. Moest het zover komen dan zal elke Cubaan zijn land verdedigen. Net zoals in Irak kunnen de VS ons land misschien wel aanvallen en eventueel bezetten, maar ze zullen het nooit besturen.

Dr. Martínez. Overal in Latijns-Amerika zien we trouwens dat links in opmars is. Voorbeelden daarvan zijn legio: Lula in Brazilië, Chavez in Venezuela en ga zo maar door. De inwoners van Latijns-Amerika zijn de uitbuiting en de miserie beu. Ze willen een ander continent. En daarvoor staat Cuba model omdat het een voorbeeld is van een onafhankelijk land dat zijn eigen weg zoekt en niet zwicht voor multinationals of schurken als het IMF, de Wereldbank,... Daarmee zitten de VS natuurlijk in hun maag.

Europa hoeft ons geen voorwaarden op te leggen

Dr. Martínez. Europa zou trouwens beter ook beseffen dat Cuba een vrij en onafhankelijk land is en dat de Cubaanse bevolking zelf haar eigen politieke keuzes wel zal maken. Net zoals wij in onze relatie met Europese landen geen voorwaarden stellen, hoeft Europa ons geen 'voorwaarden' op te leggen.

Make health. Not war. in Cuba
by Peter en Lena Thursday November 20, 2003 at 04:45 PM
peter.darin@intal.be

Make health. Not war...
raul_interview_1.jpg, image/jpeg, 500x390

Europa hoeft ons geen voorwaarden op te leggen
by Peter en Lena Thursday November 20, 2003 at 04:45 PM
peter.darin@intal.be

Europa hoeft ons gee...
raul_interview_2.jpg, image/jpeg, 500x375

Cuba: un autre monde est possible !
by Antoine Thursday November 20, 2003 at 07:20 PM

Comme l'a rappelé le délégué Cubain au Forum Social Européen, Cuba prouve, malgré les difficultés géographiques, économiques, géopolitique, qu'un autre monde est possible. Point n'est besoin de croire à ce que nous disent les Di Rupo depuis un siècle, un monde socialiste est possible, humain, contre les pilleurs des gens et des richesses du monde entier.

Suivons la voie de Cuba, du Che, du socialisme.
Un autre monde est possible!