arch/ive/ief (2000 - 2005)

Familieleden gesneuvelde soldaten boos op Bush
by christophe callewaert Wednesday November 19, 2003 at 05:25 PM

Donderdagochtend ontvangt Bush familieleden van Britse soldaten die in Irak en Afghanistan zijn gesneuveld. De uitverkorenen werden grondig gescreend en dat was nodig want enkelen van hen ontpopten zich de laatste tijd tot de meest rabiate tegenstanders van de oorlog in Irak.


Reg Keys zal alvast geen handjes mogen schudden met Bush en Blair. Zijn 20-jarige zoon Thomas kwam in juli bij de zuidelijke stad Basra om toen een woedende menigte zich keerde tegen een Brits peloton.

“Ik zou hem nochtans graag ontmoeten”, vertelde Reg Keys aan Reuters. “Ik zou hem zeggen: deze hand kan ik niet aannemen want ze is gedrenkt in het bloed van mijn zoon.”
Keys voegt er aan toe dat Bush wel iets zou kunnen leren van hem. “Ik denk dat ik meer weet van Irak dan hij. Mijn zoon die ter plaatse was heeft me alles aan de telefoon verteld.” Keys voelt zich bedrogen. “Mijn zoon is naar Irak vertrokken om zijn land te verdedigen, maar ze hebben hem bedrogen.”

De ontmoeting met de getroffen familieleden moest normaal één van de hoogtepunten worden van het driedaagse bezoek van Bush aan Londen maar dreigt dus in een zeer gespannen sfeer te verlopen. Vorige maand woonde de Britse premier Tony Blair een misviering bij in de Londense St Paul’s Cathedral. Tijdens de receptie achteraf vroeg Keys aan Blair wat ie er van vond dat er bloed aan zijn handen kleefde. “Hij werd wit en zei dat hij zich wel verantwoordelijk volede voor de doden maar dat hij van irak een betere plaats wilde maken.

(bron Reuters)