arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag persconferentie over de dood van de jonge Marokkaanse overvaller
by gevonden op kifkif Wednesday, Nov. 19, 2003 at 3:17 PM

De familie van Mohamed Riani, de 17-jarige overvaller die vrijdag op de parking van de McDonalds in Mechelen werd doodgeschoten, wilt een onafhankelijk onderzoek. Dit zeiden ze vanmiddag in een emotionele persconferentie in het lokaal van de AEL.

Ondanks de massale belangstelling – waarbij het lokaal soms te klein leek - beet Ahmed Azzuz stipt om 11 uur de spits af. “De AEL keurt elke vorm van diefstal af en veroordeelt daarom sterk de overval die werd gepleegd in de McDonalds in Mechelen. Toch stellen we ons serieuze vragen over waarom men de jongeman heeft dood geschoten.”

De sfeer was sereen, maar kritiek op het beleid bleef niet achterwege. “De essentie is het racisme binnen het politiecorps. Het Mechelse bestuur weigert deze problemen te erkennen. Deze moord is een gevolg van hun blindheid. Hoeveel doden nog om de wortels van het racisme eindelijk te bestrijden?”, vroeg de AEL-voorzitter zich af.

Volgens de vader van de vermoorde jongen ontbreken er in de weergave van de feiten enkele belangrijke elementen. Zo was de jongen ongewapend, had hij zich al overgegeven na communicatie met de politie en wou hij volgens ooggetuigen helemaal niet ontsnappen. “In hoeverre kunnen we dan nog van een accident spreken?”, vroeg de man zich verontwaardigd af.

Ook de dochter was niet te spreken over het optreden van de politie. “We waren doodsongerust omdat we Mohamed kennen als een huismus, die constant achter zijn computer zit. Toen we vrijdagavond belden naar zijn gsm, was Mohamed al lang dood en lag zijn gsm op het politiebureau in Mechelen. De politie deed noch de moeite om zijn gsm op te nemen –terwijl op het scherm de naam ‘vader’ verscheen - noch de moeite om ons zelf op de hoogte te brengen”.

Hierna ging de familie zelf langs alle politiebureaus in Borgerhout. Ze kregen telkens te horen dat ze “niet kunnen helpen en dat hij wel thuis zal komen.” Pas om half vier ’s morgens hoorde de oudste zoon in zijn zoektocht op straat iets over een overval in Mechelen.

De volgende ochtend ging de oudste zoon opnieuw naar de politiebureau in de Mariënstraat “Hij wordt overgebracht naar Antwerpen”, kreeg hij er te horen. Omdat de politie nog niet verteld had wat er was gebeurd, wisten ze niet wat ze van die “overgebracht” moesten maken. Kort nadien viel de politie het ouderlijke huis in voor een huiszoeking. De politie wou toen nog steeds niets los over het lot van hun zoon.

Pas om 14u kregen ze bericht van de politiecommissaris van Mechelen dat hun zoon gedood was. “Een onderzoek naar de dood zou verloren moeite zijn”, verwittigde de commissaris hen. “Het enige mogelijke wat rest, is de dood verwerken”.

"Mohamed Achrak werd ook vermoord tijdens de Ramadan door een racist", merkte de moeder op.

respect
by me Wednesday, Nov. 19, 2003 at 7:00 PM

1 keer is genoeg hoor!!! je moet niet iedereen over dezelfde kam scheren, geldt voor beide partijen maar heb een respect mens, er is wel iemand vermoord, en das wel een feit!!!

Geen commentaar
by Moi Sunday, Dec. 14, 2003 at 8:56 PM

Er is geen enkele vorm van onderzoek geleverd, dit ging om een duidelijke racistenmoord. Mohamed was ongewapend en had zich al overgegeven en van weglopen was er geen sprake, nadat hij neergeschoten werd probeerden de anderen te ontvluchten. Dat de politie geen moeite doet is onbegrijpelijk, zelfs nadat de ouders ettelijke malen naar zijn gsm hadden gebeld weigerden ze nog steeds om op te pakken en hun mee te delen dat hun zoon overleden was. Als deze "politie-agent" hiermee ontkomt dan is er duidelijk iets mis met deze maatschappij, ik vraag me af of hij ermee kan leven?? De media overdreef zoals gewoonlijk weer 3 tot 4 allochtone daders, allemaal meerderjarig..in de 20 jaar..Mohamed was 17! Ik vindt het gewoon banaal dat hij voor geen reden neergschoten werd. Dat "rellen" hierop het gevolg van waren, is meer dan begrijpelijk de frustratie van vorig jaar ook rond deze tijd (Mohamed Achrak) en nu dit..Ik keur de overval zelf niet goed, ik denk niemand niet maar door belachelijke uitvluchten te zoeken zoals: "Hij liep tegen mijn geweer"?? Dat kan ik gewoon niet begrijpen, ik hoop dat de ECHTE dader(politieagent) hier niet ongesraft mee weggeraakt. Mohamed was geen slechte jongen, 1 kleine misstap heeft hem het leven gekost de politie heeft duidelijk gezegd dat hij nog nooit in aanraking was gekomen met het gerecht en nog nooit was opgepakt voor criminele feiten ofzo. Ik wil zijn daden hiermee niet rechtspreken, maar ik wil de mensen laten zien dat hij niet zo een slechte persoon was, hij stond goed bij iedereen, had veel vrienden (waaronder ook autochtonen), hij hielp als hij kon,...ik kan zoveel goeds over hem vertellen, maar wat er met hem gebeurd is valt niets goeds over te vertellen. Ik wens de familie veel sterkte toe in de moeilijke periodes die ze meemaken en ik hoop dat de agent er niet ongestraft uit komt.

Waarom toch???
by malika thamezian Sunday, Jan. 18, 2004 at 1:21 PM

Schandalig hoe er weer een gelijkaardige situatie als die van vorig jaar (Mohamed Achrak) geminimaliseerd wordt !!! Ook dan was het meer dan duidelijk dat politie en stadsbestuur liefst zo weinig mogelijk gerucht wilden geven aan de feiten. En nu weer, waarom toch? Mohamed was een goede jongen, veel vrienden, hielp zijn ouders wanneer het nodig was, en zeker niet irrelevant: hij was nog nooit in aanraking gekomen met politie of gerecht ! Moet iemand die 1 misstap maakt daar zo zwaar voor boeten? Ik hoop dat de politieagent die verantwoordelijk is voor dit alles 's nachts wakkerkomt, dat hij niet kan slapen omdat zijn geweten knaagt door wat hij gedaan heeft. Ik hoop dat hij berouw heeft en eindelijk de échte waarheid vertelt. En dan nog zwaar voor zijn daden gestraft zal worden. Ik kan hier nog zoveel over vertellen, maar dat helpt niks meer... Ik zou mezelf alleen nog maar meer ergeren aan de laksheid, lafheid en racistische aard van de antwerpse politie... Ook zij gaan op de dag des oordeels voor hun daden afgestraft worden incha'Allah. Als laatste zou ik graag nog mijn medeleven betuigen aan de betrokken familie, en aan alle andere mensen die iemand verloren zijn omwille van de waanzinnigheid in deze maatschappij...
Thalla fi rasiek, Elise