arch/ive/ief (2000 - 2005)

Palestina: Neem deel aan de actie SLOOP DE MUUR!
by Stefaan Peirsman Wednesday November 19, 2003 at 03:33 PM
stefaan.peirsman@fos-socsol.be 02 552 03 14

Op zaterdag 29 november trekt het Actieplatform Palestina, samen met heel veel vrijwilligers, muren van protest op. Met infostands en namaakmuren willen we tonen wat het betekent om opgesloten te zitten in enclaves, zonder hoop op een betere situatie. Kom op 29 november naar de Vlaamse provinciehoofdsteden of naar Brussel en doe mee. Je sluit aan bij een internationale protestactie tegen de bouw van de apartheidsmuur in Palestina.

De muur zoals hij tot nu toe werd gebouwd, geeft Israël de mogelijkheid om de grootste landannexatie uit te voeren sinds 1967. Door de aanleg ervan krijgt Israël controle over bijna de helft van het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever. De muur – misleidend ook wel de ‘verdedigingsmuur’ genoemd – wordt ongeveer 650 kilometer lang en kronkelt tot 6 kilometer diep door het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever. Op sommige punten wordt dat zelfs 16 kilometer.

Het leven achter de apartheidsmuur wordt ondraaglijk. De Palestijnen zitten gevangen in ommuurde getto’s, verstoken van de meest fundamentele mensenrechten, van hun land, water en inkomsten. Onder het mom van veiligheid gaat Israël met de apartheidsmuur door met zijn politiek van discriminatie, bezetting en uitdrijving. De Palestijnse samenleving verliest elke mogelijkheid om te overleven en zich te ontwikkelen.

Eigen concentratiekamp
by Ben Wednesday November 19, 2003 at 04:10 PM

Met dit netwerk van beton en prikkeldraad is de staat Israël blijkbaar zijn privé concentratiekamp aan het bouwen in het 'beloofde' land.