arch/ive/ief (2000 - 2005)

Londen niet blij met komst "grootste gevaar uit de geschiedenis"
by christophe callewaert Wednesday November 19, 2003 at 03:24 PM

Toen de burgemeester van Londen Ken Livingstone George Bush de grootste bedreiging voor het leven op aarde ooit noemde, wist hij zich gesterkt door de opiniepeilingen die aantonen dat de Amerikaanse president niet populair is onder de Britten.

Volgens de peiling in opdracht van de krant the Daily Mirror vindt slechts 27 % van de Britten dat Tony Blairs nauwe banden met Bush goed zijn voor hun land. Bijna de helft van de ondervraagden noemt Bush een pop in de handen van de grote Amerikaanse bedrijven en maar liefst 75 % denkt dat de ‘war on terror’ de wereld een stuk onveiliger maakt.

Livingstone zelf pakte uit met een peiling waaruit blijkt dat 59 % van de Londenaars van mening is dat er geen enkele reden was om Irak aan te vallen. Er wordt daarom ook heel veel volk verwacht donderdag op de grote betoging tegen het bezoek van Bush aan de Britse hoofdstad. De betogers krijgen uiteindelijk toch de toelating om langs het parlement te passeren en te eindigen op Trafalgar Square. De politie geeft daarmee toe aan de druk om het ongenoegen over de komst van Bush niet helemaal weg te moffelen.

De veiligheidsmaatregelen zijn ondertussen wel ongezien. Voor het bezoek van één man worden 14.000 politie-agenten op de been gebracht. Bush zelf weet zich omringd door 250 Amerikaanse speciale agenten, zeg maar Amerikaanse James Bonds. Het kostenplaatje voor het gebeuren bedraagt bijna 10 miljoen euro. Als de Britse overheid niet tussenkomt in de kosten zullen alle Londense huishoudens een extra-taks van 2 pond moeten betalen. Commentaar van Livingstone: “Ik denk dat de meeste Londenaars zelfs 4 pond hadden willen geven om Bush thuis te houden.”