arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oproep sociale bewegingen
by Frank Slegers Wednesday November 19, 2003 at 01:13 PM
Frank.Slegers@tijd.com

In het zog van het ESF vergaderden op zondag 16 november in Parijs de sociale bewegingen, en lanceerden een oproep.

In het zog van het ESF vergaderden op zondag 16 november in Parijs de sociale bewegingen, en lanceerden de volgende oproep:

Parijs 16 november 2003

Oproep van de Assemblee van de sociale bewegingen

Wij komen uit sociale bewegingen en maatschappelijke organisaties uit alle hoeken van Europa, uit Oost, West, Noord en Zuid. Na Firenze en Porto Alegre ontmoeten we elkaar op het tweede Europees Sociaal Forum. We hebben een jaar van mobilisaties achter de rug, tegen het neoliberaal model in talrijke Europese landen - tegen de hervorming van de pensioenen, voor de verdediging van de openbare diensten, tegen de landbouwpolitiek, voor de rechten van de vrouwen, tegen uiterst-rechts, racisme en vreemdelingenhaat, en tegen de ondemocratische ontwikkelingen onder het mom van veiligheidsbeleid. We kijken ook terug op de mobilisaties tegen de oorlog tegen Irak, en meer bepaald op de mobilisatie van 15 februari 2003. We zijn divers en verscheiden, dat is onze kracht.

Op ditzelfde ogenblik wordt gewerkt aan een voorstel tot Europese Grondwet, zonder de samenleving te betrekken. Deze Grondwet verheft het liberalisme tot officiële doctrine van de EU. Zij verheft de concurrentie tot fundament van het gemeenschapsrecht en van alle menselijke activiteit, zonder oog voor een ecologisch verantwoorde ontwikkeling. Zij geeft de NATO een rol in het Europees buitenlands en defensiebeleid, en stuurt aan op een militarisering van de EU. Tenslotte is het sociale niet meer dan een aanhangsel van een Europese opbouw die gefundeerd blijft op het primaat van de markt. Hierdoor wordt in de feiten ook acte genomen van de al geprogrammeerde afbouw van de openbare diensten. Dit ontwerp van Grondwet beantwoordt niet aan wat wij willen.

Wij streven naar een ander Europa. Onze mobilisaties dragen de hoop op een Europa zonder werkloosheid en zonder bestaansonzekerheid; op een Europa met een landbouw gedragen door boeren, een waarborg voor voedselsoevereiniteit, tewerkstelling in de landbouw, het leefmilieu en kwaliteit van de voeding; op een Europa open voor de wereld, dat aan ieder toestaat zich vrijelijk te verplaatsen, het burgerschap erkent van alle vreemdelingen die op haar grondgebied verblijven, en het asielrecht respecteert; op een Europa dat werk maakt van echte gelijkheid tussen mannen en vrouwen; op een Europa dat culturele verscheidenheid aanmoedigt, en het recht van de volkeren op zelfbeschikking erkent, dit is het recht democratisch over de eigen toekomst te beslissen.

Wij strijden voor een Europa dat de oorlog afwijst, en integendeel opkomt voor internationale solidariteit en ecologisch duurzame ontwikkeling. Wij strijden opdat de rechten van de mensen, de sociale, economische, politieke, culturele en ecologische rechten, de bovenhand halen op het recht van de concurrentie, op de logica van de winst en de onderwerping door de schuldenlast.

Om al die redenen roepen we de volkeren van Europa op tot mobilisatie tegen het neoliberaal model en tegen de oorlog. Wij strijden voor de terugtrekking van de bezettingstroepen uit Irak, en voor het onmiddellijk herstel van de soevereiniteit van het Irakese volk. Wij strijden voor de ontruiming door Israël van de bezette gebieden, en voor het stopzetten van de bouw en de afbraak van de muur. Wij steunen de Israëlische en Palestijnse bewegingen die opkomen voor een rechtvaardige en duurzame vrede. Wij strijden voor de terugtrekking van de Russische bezettingstroepen uit Tsjetsjenië. Om al die redenen sluiten we ons aan bij de oproep van de Amerikaanse beweging tegen de oorlog tot een actiedag op 20 maart 2004.

Wij verbinden ons overal initiatieven te nemen voor een Europa gestoeld op de erkenning van de sociale, politieke, economische, culturele en ecologische rechten, zowel de individuele als de collectieve, zowel voor vrouwen als voor mannen. Stap voor stap willen we bouwen aan een mobilisatie die alle volkeren van Europa betrekt. Wij verbinden ons deel te nemen aan alle initiatieven die de sociale bewegingen in die zin zullen nemen, meer bepaald tot het bouwen aan een gemeenschappelijke mobilisatiedag ondersteund door de sociale bewegingen, in het bijzonder door de Europese vakbeweging. Wij roepen alle sociale bewegingen op deze opeenvolgende mobilisaties een hoogtepunt te geven op een actiedag voor een ander Europa, een Europa van de rechten van de burgers en de volkeren, op 9 mei, datum waarop de ondertekening voorzien is van de Europese Grondwet.