arch/ive/ief (2000 - 2005)

Cinéma d'Attac: tien dagen films en documentaires voor een andere wereld
by christophe callewaert Wednesday November 19, 2003 at 11:52 AM
ccallewaert@hotmail.com

Voor de vierde maal op rij organiseert Attac-Bruxelles in de zalen van de Botanique het filmfestival "Cinéma d'Attac pour un autre monde".

Cinéma d'Attac: tien...
semaine-small.gif, image/gif, 201x300

Vanaf vrijdag kan je er tien dagen lang terecht voor de betere documentaire en zelden vertoonde politieke films. "Cineasten waren bij de eersten die zich hebben verzet tegen de globalisering en omdat film zo'n uitstekend middel is om een boodschap te verspreiden, kozen wij als antiglobalistische beweging voor een heus filmfestival", aldus mede-organisator Jean-Claude Cols.

Zelf kruiste hij drie niet te missen vertoningen aan. "De documentaire Resist van Dirk Szuszies moet je zeker gezien hebben. Het is het verhaal van het Living Theater dat al meer dan een halve eeuw de toeschouwers een geweten tracht te schoppen. Al vele malen werd dit theater voor dood verklaard, maar uit de documentaire blijkt dat het nog altijd springlevend is. In de jaren '60 stond het vooraan in de strijd tegen de oorlog in Vietnam. Nu richt het zijn mijlen op de oorlog in Irak." De documentaire staat drie keer op het programma telkens met andere gasten.

Jean-Claude Cols: "Een tweede aanrader is de documentaire Power and Terror, die een bundeling is van een reeks conferenties van de Amerikaanse politieke activist Noam Chomsky." Ook deze documentaire wordt drie keer vertoond telkens gevolgd door een debat. "Tenslotte is er zaterdag, 22 november nog de eenmalige vertoning van Le chomage a une histoire van Gilles Balbastre die eveneens correspondent van het Franse maandblad Le Monde Diplomatique is. Het is een unieke kans om deze schitterende documentaire in Belgie te zien."

Wie deze drie films toch mist, kan zijn schade nog altijd inhalen met de 25 andere films die tijdens de tien dagen vertoond worden. In de rand van het festival is er ook een tentoonstelling met de beste tekeningen van de politieke cartoonist Titom. Voor de toppers kan je best reserveren. "We zijn drie jaar geleden begonnen met 900 bezoekers. Vorig jaar klokten we al af op meer dan 2000. Het festival trekt een heel divers publiek aan van jongeren én ouderen. Vooral zaterdag met onder meer de vertoning van Le chomage a une histoire wordt het drummen."

Voor programma: klik hier

Voor meer info: klik hier