arch/ive/ief (2000 - 2005)

Amerikaanse ambassade in nederland ronselt Irakezen voor oorlog in irak
by Jan Tuesday November 18, 2003 at 11:16 AM

Groenlinks vraagt een spoeddebat over de ronselpraktijken van de Amerikaanse ammbassade in Nederland van Irakese asielzoekers in Nederland. Is deze bemoƫenis van de Amerikaanse ambassade in Nederland een geisoleerd fenomeen of zouden de amerikanen dezelfde "inspanning" gedaan hebben in andere landen? In Belgiƫ?? De vraag zou kunnen gesteld worden aan de Belgische regering.Voor de rest spreekt de analyse van Groenlinks klare taal: asielzoekers worden blijkbaar ingezet als kanonnenvlees in een oorlog tegen hun eigen land!!!

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief
17 november 2003 14:13

VS ronselden Irakezen uit Nederland
http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/nieuws/4002047.html


Het Amerikaanse leger heeft Irakezen in Nederland geworven en getraind voor de oorlog tegen Irak. De Nederlandse regering ontkende tot dusverre elke betrokkenheid, maar komt daar nu op terug. Groenlinks wil hierover opheldering
en zal samen met D66 om een spoeddebat vragen.

Tijdens een uitzending van Netwerk op 23 september 2003 bleek dat Nederland betrokken was bij het ronselen van Irakezen voor de oorlog tegen Irak.
Amerikanen hebben in het geheim Irakese Nederlanders en Irakese asielzoekers in Nederland geworven en gescreend in een hotel in Limburg. De ronselpraktijken werden mede georganiseerd door iemand die werkt op de Amerikaanse ambassade.
Volgens de betrokken Irakezen waren er Nederlandse ambtenaren bij de werving en selectie aanwezig.

De Nederlandse regering ontkende tot nu toe haar betrokkenheid. 'De Nederlandse regering is niet betrokken geweest bij deze werving' en 'Van actieve betrokkenheid of ondersteuning door de Nederlandse overheid bij deze werving is geen sprake geweest', aldus minister De Hoop Scheffer in zijn antwoord op Kamervragen eind februari 2003 en november 2003.

Uit antwoorden op nieuwe Kamervragen komt een ander beeld naar voren. De regering erkent dat Nederlandse ambtenaren namens Justitie hebben toegezegd dat Irakese asielzoekers die meevechten in Irak naar Nederland terug kunnen keren.
Er werd geregeld dat hun tijdelijke vertrek uit Nederland geen (negatieve) consequenties zou hebben voor hun lopende asielprocedure.

GroenLinks is verbijsterd dat nu toch blijkt dat Nederland betrokken was bij het ronselen van Irakese Nederlanders en Irakese asielzoekers in Nederland voor de Amerikaanse oorlog in Irak. Op die manier gaf Nederland actieve steun aan de Amerikaanse oorlog in Irak. Dit gaat in tegen de algemene lijn die de regering uitdroeg over de oorlog in Irak: wel politieke steun, geen militaire steun.
Bovendien zijn asielzoekers niet fatsoenlijk behandeld en zijn ze in en zeer lastige en kwetsbare positie gebracht. De antwoorden zijn ook in tegenspraak met
eerdere antwoorden van de regering.

GroenLinks wil dat de regering daar opheldering over geeft. Daarbij moet tevens duidelijk worden welke rol de Nederlandse regering exact heeft gespeeld, wat er
precies is gebeurd en wie waarbij betrokken was. Daarom zal GroenLinks samen met D66 een spoeddebat aanvragen met de verantwoordelijke ministers.