arch/ive/ief (2000 - 2005)

[ESF] Het ESF door de ogen van de vrouwelijke pers
by lize Monday November 17, 2003 at 10:52 PM

Een groep feministische journalisten zorgde voor een ESF-verslaggeving vanuit een vrouwelijk standpunt.

Zondag eindigde in Parijs het Europees Sociaal Forum. Zo'n 60.000 bezoekers namen deel aan honderden workshops, seminaries en plenaire zittingen over het neoliberale kapitalisme dat de sociale rechtvaardigheid en de democratie bedreigt. Heel wat vrouwenbewegingen namen actief deel aan dit vierdaagse forum. Op de Europese Algemene Vergadering voor Vrouwenrechten waren er woensdagavond maar liefst 3.000 aanwezigen [Lees meer : en | fr ].

Op het seminarie Globalisering en Gender werd erop gewezen dat de strijd van de vrouwenbeweging inherent samenhangt met de strijd van de sociale bewegingen, omdat vrouwen het eerste slachtoffer zijn van de privatisering van publieke diensten die door instellingen als de Wereldhandelsorganisatie, de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds wordt opgedrongen. Dit gebeurt op twee manieren : ten eerste werken veel vrouwen in de publieke sector en verliezen ze bij privatisering hun job ; ten tweede krijgen vrouwen opnieuw een zwaardere dagtaak als publieke diensten (water, electriciteit, kinderopvang, school,..) en sociale rechten (moederschapsverlof, gezondheidszorg, pensioen,..) worden afgeschaft en worden vervangen door duurdere private diensten [Lees meer : en ].

In een plenaire vergadering over Feminisme, de Vrouwen beweging en het ESF werd ook de sociale beweging zelf getoetst op haar 'gendergehalte'. Het traditionele mannelijke denken loopt volgens sommige vrouwenbewegingen ook doorheen de sociale bewegingen. Uitspraken als 'we moeten de vrouwen aan onze kant krijgen' en 'we moeten onze krachten verenigen' zijn typerend en uit den boze want vertrekken van het idee van een mannelijke avant-garde binnen de beweging. Heel wat vrouwenbewegingen kloegen ook over het feit dat ze heel wat moeite hadden moeten doen om vrouwenthema's op de agenda van het forum te plaatsen.
[Lees meer : en 1 | 2 | 3 ]

In een workshop Doorkruisen van feministische analyses bespraken 40 vrouwen uit verschillende Europese landen de evolutie van het feminisme in hun land. Een gebrekkige communicatie tussen onderzoek rond vrouwenproblematiek en feministische actie bleek in vele landen een struikelblok en mondde uit in het voorstel voor het organiseren van een driedaags Europees Feministisch Forum !

Omdat de democratie door de globalisering onder druk komt te staan wil het ESF een stem zijn voor de bevolking. Maar slaagt de ESF wel in deze nobele opdracht ? Enkele maanden voordien trokken Les Pénélopes met een camera door de straten van de populaire volksbuurt St. Denis en vroegen de bewoners of ze weet hadden van het forum dat in hun stad zou georganiseerd worden. Ontnuchterend resultaat : de overgrote meerderheid wist van niks, had er nog nooit over gehoord of was niet in staat een definitie van het Europees Sociaal Forum te geven. De rol van de media is hier natuurlijk bepalend. In de workshop werd geopperd dat de oplossing moet komen van het verspreiden van alternatieve informatie via 'open source' software en 'copy-left' die de toegang tot de informatie moeten vergroten.

De toegang tot technologie en de rol van vrouwen was het hoofdonderwerp van het atelier cyberfeminisme dat plaatsvond in het MétallosMédialab. Zo'n vijftig 'cyberactivisten' (vooral vrouwen maar ook een vijftal mannen) uit Frankrijk, België, Spanje en Italië kwamen er samen voor een workshop die was opgezet als een ontmoeting voor het uitwisseling van ervaringen. Vrijwel iedereen deelde de mening dat mannen die in de sociale beweging actief zijn rond nieuwe technologie nooit meesmuilend doen over vrouwelijke collega-cyberactivisten en hun bekommernis uiten over de technologische kloof tussen mannen en vrouwen. Er werd besloten een Europees sociaal netwerk op te bouwen van mensen actief zijn rond vrouwen en de vrije toegang tot informatie(technologie) en iedereen liet zijn naam en mailadres achter om alvast met deze cyberactivisten een emaillijst en website op te bouwen.

Lees meer over het Europees Sociaal Forum vanuit een vrouwelijk standpunt :

Les Pénélopes : [en | fr ]
European and North American Women Action (Enawa) : [ en & fr ]