arch/ive/ief (2000 - 2005)

Glopie Kopie Wereldbol, handboek voor de wereldverbeteraar
by christophe callewaert Monday November 17, 2003 at 05:44 PM
ccallewaert@hotmail.com

Wie dacht dat het antiglobalisme een modeverschijnsel was met een beperkte versheidsdatum heeft het verkeerd voor. Meer nog als je een recent onderzoek van de Franse krant Libération mag geloven is het antiglobalisme zelfs een vaste waarde geworden vergelijkbaar met het ecologisme.

Glopie Kopie Wereldb...
g_90_6445_324_1.jpg, image/jpeg, 250x370

Maar liefst 35 % van de Fransen noemt zichzelf sympathisant van de antiglobaliseringsbeweging. 7 % beweert heel dicht bij de beweging te staan. Van die groep sympathisanten vindt 96 % dat in onze maatschappij de jacht op winst centraal staat en 94 % vindt dat grote financiele groepen de wereld overheersen. 86 % denkt dat ondanks alle blabla over democratie de macht in handen is van een klein groepje mensen.

De ideeen van de antiglobalisten hebben dus duidelijk wortel geschoten. Als je eerst de gedachten moet veroveren vooraleer je de maatschappij kan veranderen, zijn de antiglobalisten goed bezig. Maar – als we er nog eens een ander onderzoek mogen bijhalen – dat mensen positief staan tegenover bepaalde ideeen betekent nog niet dat ze er veel vanaf weten. Volgens het onderzoek dat 11.11.11 deed naar het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking ziet meer dan 75 % van de ondervraagden de invoering van de Tobin-taks wel zitten. Tenminste nadat ze er wat uitleg hadden over gekregen want slechts zes procent van de mensen wist precies te vertellen wat de antiglobalisten willen bereiken met de Tobin-taks.

Informatie en vorming blijft dus nodig. Wie vorige week in Parijs was voor het Europees Sociaal Forum kon er heel wat bijleren over de globalisering. Wie niet in de Franse hoofdstad geraakte kan misschien eens zijn licht opsteken bij het boek van Sam Mampaey dat recent verschenen is bij uitgeverij EPO. Glopie Kopie Wereldbol heet het boek. Sam Mampaey, 23 jaar oud, communicatiewetenschapper, sociaal werker en freelance wereldverbeteraar volgens de achterflap doet 178 bladzijden lang zijn best om de ondertitel Globalisering voor beginners helemaal waar te maken.

Mampaeys' boek is half strip half theoretisch werk en een kwartje doe-boek. Glopie Kopie Wereldbol is een figuurtje dat de lezer doorheen de complexe wereld van de antiglobalisten leidt. Sam Mampaey tracht zo moeilijke begrippen als concurrentiestrijd, neoliberalisme en economische crisis op een begrijpelijke manier uit te leggen. De stukken zijn helder en uitgepuurd. Het moet een titanenwerk geweest zijn om alle overtollige balast er uit te gooien en zo’n klare en begrijpbare tekst over te houden.

Globalisering: de kapitalistische economie strekt zich in razend tempo uit over de hele wereld en palmt alle aspecten van het menselijke leven in. In de geglobaliseerde wereld heeft alles met alles te maken. De vluchtelingeproblematiek en de schuldenlast, oorlog en media: het hangt allemaal aan elkaar. En daar knelt meteen het schoentje. Het boek bevat wellicht wat te veel thema’s om goed te zijn. Het leest als een trein, maar het is tegelijk overdonderend door de massa informatie die het bevat. Door dat alles er in moet, komt het geheel soms een beetje sloganesk over. De uitroeptekens zijn nooit ver weg.

Wie heel kwaad is na het lezen van dit boek, hoeft niet meteen een afspraak te maken met zijn psychiater. Sam Mampaey geeft de lezers in het laatste hoofdstuk een resem tips mee hoe ze de wereld kunnen veranderen. Van bossen bezetten tot gratis geneeskunde. Deze beweging is heel creatief en we kunnen alleen maar hopen dat veel lezers net als de auteur “in de fik gestoken worden door het verzet tegen de ellende in de wereld”.

Sam Mampaey, Glopie Kopie Wereldbol, globalisering voor beginners, Epo, Berchem, 2003