arch/ive/ief (2000 - 2005)

Berbers in Algerije
by Fatiha B. Sunday November 16, 2003 at 10:32 PM

Tientallen gewonden door geweld

Rellen houden aan in
Berbergebied Algerije
Van onze buitenlandredactie
ALGIERS – In de Algerijnse regio Kabylië, waar vooral etnische Berbers wonen, hebben jongeren gisteren opnieuw fel geprotesteerd tegen de regering. Ze belaagden openbare gebouwen, staken auto's in brand en raakten slaags met de politie. Er vielen tientallen gewonden.

De Berbers in Kabylië verzetten zich al weken, omdat ze zich gediscrimineerd voelen en meer vrijheid eisen. Hun protest werd overgenomen door andere ontevreden burgers. Afgelopen donderdag demonstreerden bijna een miljoen mensen in Algiers.

In Tizi Ouzou, hoofdstad van Kabylië, brachten jongeren met hun harde acties het verkeer tot stilstand. De politie liet zich voor het eerst in weken zien en gebruikte traangas om de relschoppers te verspreiden. Zaterdag hadden demonstranten huisgehouden in Bejaia, onder meer door de telefooncentrale in brand te steken. Telefoonverkeer met de stad is niet meer mogelijk.

De rellen in Bejaia volgden op de begrafenis van een jongen die donderdag bij de demonstratie in Algiers om het leven was gekomen. Volgens de autoriteiten vielen in Algiers vier doden, doordat ze werden geraakt door een bus. Daarnaast zouden 365 mensen gewond zijn geraakt, onder wie 36 agenten.

Erkenning
Tussen de Algerijnse Berbers en de regering bestaat al tientallen jaren een gespannen relatie. De Berbers zijn de oorspronkelijke bevolking van Noord-Afrika. Zij leefden daar al lang voordat de Arabieren in de zevende eeuw binnenvielen en het hele gebied veroverden.

De Berbers in Algerije eisen onder meer erkenning van hun taal, het Tamazight. In april barstten voor het eerst rellen los na de dood van een 18-jarige jongen in een politiecel. Sindsdien zijn zeker 52 mensen in Kabylië om het leven gekomen.