arch/ive/ief (2000 - 2005)

[ESF-Métallos] Workshops in het MétallosMedialab en avondactiviteiten : dag 3
by lize Sunday November 16, 2003 at 04:07 PM

Persoonlijk verslag van avondactiviteiten en mijn derde dag in het MétallosMedialab

Het medialab sluit 's avonds haar deuren, en omdat ik ook nog iets van de sfeer op het ESF wil meepikken begeven we ons 's avonds naar één van de ESF 'campussen'. Woensdagavond trek ik met geneX en djay van imc nice uitgehongerd naar de glad in La Vilette. Het eten is op maar toch wordt speciaal voor ons nog een bord ramadansoep op tafel getoverd. GeneX en djay van imc nice worden aangeklampd door activisten die hun verhaal kwijt willen en geen tijd hebben om dit neer te schrijven, laat staan een computer te vinden waar ze het op indymedia kunnen posten : "De intermittents (artiesten die strijden tegen hun precair statuut) hebben ermee gedreigd het geluid af te snijden tijdens de openingspeech van Bernard Cassen (erevoorzitter van Attac France). Om gezichtsverlies te vermijden besloot Bernard Cassen dan maar geen openingsspeech te houden (zie imc nice)."

Opnieuw uitgehongerd belanden we donderagavond met vlo, zoom en geneX in de tenten van Confédération Paysanne in St. Denis. Tussen de koeien en de paarden valt nog wat te eten en te drinken en een bus spanjaarden bouwt er een feestje met wijn, bier en een muziekinstallatie die ze helemaal uit Cordoba hebben meegebracht. Ik vraag een spaans meisje wat ze van het forum vindt : "Alles wat ik tot nu toe gehoord heb lijkt me allemaal heel politiek correct, en eigenlijk wist ik alles al, ik heb niks bijgeleerd. 's Namiddags trek ik dan ook de stad in want ik was nog nooit in Parijs geweest." Ken je indymedia vraag ik. "Neen. Ik haal mijn informatie uit wat de linkse vleugel mij vertelt en op dit forum vallen ze voor mij gewoon in herhaling."

Vrijdag. Het volle programma van het Medialab dwingt me tot een verscheurende keuze want meestal vinden er wel twee of drie interessante workshops en bijeenkomsten tegelijk plaats. Tussen de workshops door ben ik vaak verzeild in een passioneel gesprek met andere europese media-activisten, dus veel tijd om mijn aantekeningen om te vormen tot een samenvattend verslag is er niet. Vrijdagmorgen besluit ik de voormiddag door te brengen in het rustigere perscentrum van St.Denis en daar wat artikels uit te schrijven en ze op indymedia te publiceren. Ondertussen mis ik natuurlijk de workshop van Global Project, die een Global Web-zine willen opzetten met een virtuele europese redactie waaraan ik wil meewerken. Maar terug op Métallos plaatsen claudio en emmanuele van global project me op hun emaillijst, dus dat ik de workshop miste was niet zo een ramp.

Cyberfeminisme
Omdat je als media-activist ook moet eten, heb ik ook nog een job. Laurence van Constant vzw vroeg me op het forum contacten te leggen voor de Digitales 2003 dagen en enkele opmerkelijke vrouwen uit te nodigen die informatica gebruiken als tool voor hun kunst of hun activisme. Het atelier over cyberfeminisme bracht iedereen samen die in europa actief is rond vrouwen, feminisme en nieuwe technologie.

De workshop was opgezet als een ontmoeting voor het uitwisseling van ervaringen en contacten. De meest opmerkelijke figuur was ongetwijfeld montse, een spaanse hacktiviste van mujeresinred, die met haar site mexicoturismo de vrouwengenocide in Ciudad de Juarez (Mexicaans-Amerikaanse grens) aanklaagt. Verder ontmoette ik de italiaanse betty van sexyshock, penney en nog andere studenten van nextgenderation network, mijn collega elisabeth van ada-online en natuurlijk nathalie van cyberfeminisme die de workshop organiseert. In totaal namen wel meer dan 50 mensen deel aan de workshop onder wie een vijftal mannen.

Wereldtop van de informatiesamenleving : WSIS? We seize!
Van 10 tot 12 december vindt in Genève de eerste VN Wereldtop over de Informatiesamenleving (WSIS) plaats. Onze aandacht richten op de inhoud van deze top heeft geen zin, want WSIS is geen instantie met een wetgevende bevoegdheid. WSIS is louter een forum voor wat 'mooipraterij' door bedrijven en internationale instellingen die in organen mét beslissingsmacht net het omgekeerde doen dan wat ze op de WSIS top zullen komen verkondigen. Desondanks zal het evenement kunnen rekenen op heel wat internationale aandacht, en dus sloeg een groep internationale media-activisten de handen in elkaar en creëerde het geneva03 actieplatform.

Onder de slogan WSIS? We seize! zal geneva03 samen met alle media-activisten de buitenwereld laten zien wie de echte informatiesamenleving vormt. Ter plaatse zullen in het polimedialab een reeks workshops worden georganiseerd. Ook zal een strategische tegenconferentie plaatsvinden in de dagen voor de WSIS top. Het meest opmerkelijke project is echter "High Noon", dat een nieuw experiment in media-activisme wordt. Op andere toppen bevonden de meeste activisten zich 'ter plaatse' om een bepaalde gebeurtenis te verslaan en dit naar de buitenwereld uit te zenden. High Noon wil het omgekeerde doen. Tijdens de WSIS dagen kunnen video-activisten vanuit de hele wereld alternatieve video's posten via een 'open publishing' systeem. Deze videobijdragen zullen dan in 'klokvolgorde' live worden gestreamd, zodat de hele wereld via internet kan zien waar de échte informatiesamenleving van wakker ligt.