arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ramadan braderij wordt niet toegelaten
by AEL Sunday November 16, 2003 at 02:36 PM

AEL dient maandagmorgen aanvraag voor Ramadan Straatfeest.

Vrijdagavond 14 november ’03 om 21u ontving onze voorzitter , Ahmed Azzuz, een brief van burgemeester Patrick Janssens met de melding dat de Ramadan braderij van zondag 23 november ’03 niet wordt toegelaten. De redenen waren verkeersveiligheid (de straat moet toegankelijk blijven voor ambulance, brandweer en politie), feit dat voor de handelstraat geen winkelvereniging bestaat (enkel erkende winkelverenigingen kunnen een aanvraag voor braderij indienen) en als laatste punt dat men voor een braderij op een zondag een afwijking hoort te vragen op de wekelijkse rustdag en dat dit voor het district Antwerpen niet meer mogelijk is gezien het maximum op afwijkingen.

Daar de AEL niet op de hoogte was van deze voorwaarden en daar op de website van de stad Antwerpen dit ook niet duidelijk word aangekaart, enkel wanneer en aan wie je dit moet aanvragen wordt vermeld. En ook omdat de AEL inziet dat er sprake is van een misverstand wetende dat een braderij word geformuleerd als een puur commerciƫle aangelegenheid, wat de Ramadan braderij in essentie niet is.

De Ramadan braderij is namelijk bedoeld als evenement om iets wat voor moslims een heilige maand is in het openbaar te brengen en als reactie op de steeds stijgende armoede in de Seefhoek. Met de handelaars werd er daarom ook afgesproken om met de armen rekening te houden, daar de Ramadan een maand is waar moslims moeten delen met hun arme medeburgers, en hun voor de helft van de prijs of gratis aan te bieden wat ze zouden willen verkopen tijdens de braderij. Uiteindelijk is dit geen braderij maar een straatfeest met een socio-culturele instelling. Daarom zal de AEL maandagmorgen een aanvraag indienen voor een Ramadan Straatfeest waar voldoende ruimte zal voorzien worden voor een doorgang voor ambulances, politiewagens en brandweer. De voorwaarde om een straatfeest te organiseren houdt in dat er een petitie getekend wordt door handelaars en bewoners van de handelstraat, wat we bij de aanvraag ook zullen bijvoegen.