arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Europees Sociaal Forum] "Les Belges sont là"
by christophe callewaert Friday November 14, 2003 at 04:18 PM
ccallewaert@hotmail.com

Ook de Belgen zijn massaal aanwezig op het ESF. Verslag van hun bijéénkomst.

Er lopen een pak Belgen rond op de verschillende locaties van het Europees Sociaal Forum in Parijs. Veel bekende gezichten dus en bijna overal de herkenbare jasjes van het ACV en het ABVV. Donderdagavond hadden de Belgen rendez-vous gegeven in het mooie gebouw van L’Humanité, het dagblad van de Franse communistische partij.

Het ACV, het ABVV, Attac en de NGO’s samengepropt in een zaaltje van een communistische krant. Om maar te zeggen : op zo’n ESF is alles mogelijk. Niets dan tevreden en zelfs glunderende gezichten binnenin. Maddy Geerts, nationaal secretaris van het ACV kan trots melden dat in totaal maar liefst 400 ACV’ers één of meerdere dagen op het ESF zal doorbrengen. Onder hen afgevaardigden en secretarissen, maar ook een flink aantal basismilitanten. Daarnaast mobiliseerde de jongerenafdeling ook enkele jongeren.

Ook het ABVV was goed vertegenwoordigd. Volgens nationaal secretaris Daniel Vandaele zijn tijdens zo’n sociaal forum vooral de contacten heel belangrijk. Misschien is dat niet altijd meteen mogelijk tijdens de vaak overrompelende plenaire debatten, maar achteraf is er in de vele bistrots en cafés van Parijs tijd genoeg om hechte banden te smeden tussen de vertegenwoordigers van de verschillende sociale bewegingen. Ook Maddy Geerts verwacht veel van die informele babbels. “Met alle krachten van het middenveld moeten we dringend de dialoog aangaan om te zien hoe we dan straks de krachten kunnen bundelen om de sociale zekerheid die langs alle kanten bedreigd wordt te verdedigen.”

Eric Goeman van Attac-Vlaanderen hoopt dan weer de discussie rond de invoering van de tobin-taks terug aan te wakkeren. Het wetsvoorstel voor een taks op financiële speculatie dat in de vorige legislatuur bijna ongemerkt werd weggestemd omdat toen alle ogen op Irak gericht waren, is het meest progressieve voorstel van Europa. Het voorstel werd opnieuw ingediend en zal ter stemming voorliggen in maart 2004. De krachtsverhoudingen lijken deze keer iets gunstiger te zijn, aldus Goeman. Hij wil tijdens het ESF ook nog genoeg bondgenoten vinden om een Europese campagne te lanceren rond de invoering van de tobin-taks.

Bij de individuele bezoekers heeft iedereen zo wel zijn redenen om de trip naar Parijs te maken. Jean-Pierre Favarin is metaalarbeider en actief binnen het ACV. Hij is blij dat de spanningen tussen de antiglobalisten en de vakbonden stilaan opgelost raken. “In het begin lag dat nogal moeilijk. De vakbonden deden wat smalend over die ‘petits gauchistes’ en de antiglobalisten hadden op hun beurt wellicht veel wantrouwen tegenover die goedgeorganiseerde vakbonden. Maar nu zien we dat de relaties toch steeds beter worden. Ik vind dat de vakbonden zelfs nog een stap verder mogen gaan. Wij zouden volwaardig deel moeten uitmaken van die antiglobaliseringsbeweging. We hebben een wereldwijde beweging voor het behoud van de sociale rechten nodig. Anders zal in de hele wereld het niveau zakken tot op dat van de derde wereld”, aldus Jean-Pierre Favarin.