arch/ive/ief (2000 - 2005)

De glazen bol van de andersglobaliseringsbeweging
by Dusnieuws/Marco Friday November 14, 2003 at 03:14 PM
info@eurodusnie.nl

Keihard politieoptreden, politieke vervolging van demonstranten, interne meningsverschillen over de te volgen strategie en na te streven doelen, de verplaatsing van vrijhandelsbijeenkomsten naar afgesloten of anderszins voor demonstranten onbereikbare plaatsen en toenemende inkapseling van de beweging door het politieke establishment: het zijn nog maar enkele van de ontwikkelingen die de andersglobaliseringsbeweging in haar bestaan bedreigen. Hoewel nog lang niet iedere activist het wil toegeven is de beweging zo goed als dood. De grote vraag is hoe het verder moet.

De in juni bij het Griekse Thessaloniki gehouden Europese Raad was de laatste Eurotop oude stijl. Lange tijd was het de praktijk dat iedere zes maanden - zolang is een land voorzitter van de EU ministerraad - ook meteen het merendeel van de ministeriële vergaderingen in het voorzittende land plaatsvond. Met de uitbreiding van de EU van 15 naar mogelijk 25 landen in het vooruitzicht, werd al tijdens de in 2000 in Nice gehouden Eurotop besloten voortaan alle bijeenkomsten van Europese regeringsleiders in het Brusselse te houden. Waar critici van het Tophoppen (1) ondanks enkele jaren van geanimeerde discussie binnen de andersglobaliseringsbeweging niet in slaagden, zal nu dankzij de Europese Unie wellicht toch lukken, namelijk een definitief einde aan het tophop-fenomeen.

Het rondreizende EU circus heeft onbedoeld en in meerdere opzichten bijgedragen aan de opkomst van wat bekend staat als de andersglobaliseringsbeweging. De afgelopen jaren groeide de kritiek op de Europese eenwording en de rol van de Europese Unie in het neoliberale globaliseringsproces. Dit vertaalde zich onder meer in terugkerende protesten tijdens de halfjaarlijkse Eurotoppen. Deze prestigieuze bijeenkomsten van Europese regeringsleiders vonden telkens in een andere EU lidstaat plaats. Het rondreizende en periodieke karakter van de Eurotoppen boden de (Europese) sociale beweging een aantrekkelijk raamwerk waarbinnen zij haar activiteiten min of meer structureel kon coördineren en haar protesten op kon focussen.

Het waren niet in de laatste plaats de Eurotoppen die het beeld neerzetten van één coherente beweging: "de andersglobaliseringsbeweging". In werkelijkheid is ze een lappendeken van talloze bewegingen en organisaties, die elkaar de ene keer aanvullen om elkaar een andere keer juist weer tegen te werken. Nu de huidige EU voorzitter Italië heeft laten weten dat zij 'hun' Eurotop in Brussel zal houden (12-13 december 2003), en ook Ierland, dat de voorzittershamer in januari 2004 zal overnemen dit heeft besloten, lijkt er een einde gekomen aan een lange reeks in het oog springende internationale anti-EU mobilisaties. Natuurlijk zal er ook in Brussel nog het nodige gedemonstreerd worden, maar het effect en de verbeeldingskracht zal minimaal zijn.

Lees verder op http://eurodusnie.nl/2003/11/765.shtml

vergeten in
by de tekst? Friday November 14, 2003 at 03:48 PM

EU-hongerstakers in nood
http://indymedia.nl/nl/2003/11/15363.shtml

Thessaloniki Prisoner Support
http://www.indymedia.org.uk/en/2003/09/278180.html

Hunger strike, struggle for immediate release
http://thessaloniki.indymedia.org/?lang=en

doodbloeden?
by don't shoot the messenger Friday November 14, 2003 at 05:56 PM

zoals je inderdaad opmerkt dreigt het internationale karakter van de protesten stil te vallen wanneer de eurodisneyclub permanent in brussel zal vergaderen.
Tenzij er deftig wat gebrainstormt wordt, en we op één of andere manier er de vlam kunnen in houden.
Wij zitten geografisch wel in een bevoorrechte positie en moeten dan ook het voortouw nemen.
Zijn er hieromtrent al voorstellen???

de G8 en WTO vinden maar om de paar jaar in Europa plaats en
zullen velen doen afhaken.

support the 7 of Saloniki