arch/ive/ief (2000 - 2005)

Orde van geneesheren daagt dokters voor de rechtbank
by Inge.Bongaerts Friday November 14, 2003 at 02:25 PM
i.bongaerts@nme-link.be

In Molenbeek, moeten op 18 november voor de vrederechter verschijnen. Zij weigeren om de bijdrage aan de Orde van geneesheren te betalen.

Om in België het beroep van arts te mogen uitoefenen, moet je zijn ingeschreven bij de Orde van geneesheren. De organisatie kent de artsen een nummer toe en rekent hen een jaarlijkse bijdrage aan. Leen Vermeulen en Chris Deprédomme, dokters van Geneeskunde voor het Volk, willen, om principiële redenen, deze bijdrage niet betalen.
In hun drukke groepspraktijk in een achtergestelde buurt in Molenbeek, worden de twee dokters dagelijks geconfronteerd met de nadelen van ons gezondheidssysteem. “De mutualiteiten betalen steeds minder terug en de patiënt moet steeds meer uit eigen zak ophoesten. Voor mensen met geld is dat geen probleem, want zij sluiten een privé-verzekering af. Meer en meer mensen kunnen de voorgeschreven medicijnen echter niet betalen. Zelfs als ze dringend moeten opgenomen worden, gaan ze niet naar het ziekenhuis, want de deurwaarder is langs geweest voor openstaande facturen. Daarom pleiten wij, de dokters van Geneeskunde voor het Volk, voor gratis gezondheidszorg. We passen deze filosofie ook toe in de praktijk door aan het terugbetalingstarief van de mutualiteiten te werken. De Orde handhaaft echter het huidige systeem van twee snelheden. Een dergelijke organisatie steunen, druist in tegen onze filosofie.”
Het is niet de eerste maal dat de Orde van geneesheren artsen voor de rechtbank daagt omdat ze weigeren hun bijdrage te betalen. De dokters uit Molenbeek kunnen zich verwachten aan een boete en een tijdelijke schorsing. De talrijke patiënten reageren verontwaardigd op het nieuws. Ze zullen in ieder geval ‘hun dokters’ op 18 november voor de rechtbank verdedigen.