arch/ive/ief (2000 - 2005)

[ESF-Métallos] Workshops en ontmoetingen in het MétallosMedialab : dag 1
by lize Friday November 14, 2003 at 12:56 PM
lize@indymedia.be

Persoonlijk verslag ESF van mijn eerste dag in het MétallosMedialab

Na wat rondhoppen tussen st denis, la vilette en de glad besloot ik al snel op één plek te blijven : het Métallos Medialab. Het 'Maison des Métallos' is de plaats waar tijdens het ESF media-activisten uit heel Europa elkaar ontmoeten voor een reeks interessante workshops voor en door alternatieve media. Op twee dagen tijd leerde ik heel wat bij en ontmoette ik veel interessante en enthousiaste mensen.

Audio&video streaming
In een workshop over audio&video streaming werd een overzicht gegeven van de verschillende formaten, programma’s en protocols die worden gebruikt bij het rechtstreeks uitzenden over het internet. De workshop werd gegeven door valentin lacambre, stichter van het eerste onafhankelijke persagentschap in Frankrijk : altern.org. Ik ontmoette er ook tura en agnese van CandidaTV (Rome) en we spraken af samen te werken rond hun straattelevisieproject. Op zoek naar vrouwelijke techies voor een festival rond “vrouwen en nieuwe technologie” ontmoette ik ook costanza van submultimedia die heel erg thuis is in videostreaming.

WiFi en de 'vleesgeworden' imc-nicks
Overal in het Métalloslab is een draadloze internetconnectie zodat je ook tijdens de workshops sites kan bezoeken of op de chat kan overleggen met thuisgebleven media-activisten. Het Métalloslab is ook de plaats waar indymedia-activisten vanover heel Europa een gezicht krijgen, want sommige mensen ken je alleen 'van nick' via de irc chat of via de maillijsten. Ik ontmoette tibi van imc italië en stefania van de CRIS campagne met wie ik al een tijdje samenwerk rond de voorbereidingen van de tegentop in genève Wsis? We seize!. Ook andere “nicks” van imc italië, imc paris, imc nice, imc duitslanden imc hungary kregen eindelijk een gezicht : geneX, jay, igor, maori, gatsby, maxigas, macedonia, marijuana,...

Een netwerk in wording rond vrije televisie in Europa
’s Avonds volgde ik een bijeenkomst over vrije televisie in Europa. Na afloop ontmoette ik Gemma en Elisenda van het televisieproject van Okupemlesones (Barcelona), iemand van Teletambores (Venezuela) en Olivier van ZaleaTV (Parijs). Zaterdag is een tweede samenkomst rond vrije televisie en ik sprak met Olivier af te helpen met het verslagen en vertalen van deze en toekomstige internationale bijeenkomsten.