arch/ive/ief (2000 - 2005)

[ESF] Het monster ESF : “een andere expo is mogelijk”
by lize Friday November 14, 2003 at 10:25 AM

Persoonlijk verslag van het ESF in Parijs

Het Europees Sociaal Forum is overweldigend. Het programma is eindeloos : 55 plenaire zittingen, 271 seminaries, 285 workshops. Ik vind het heel moeilijk een keuze te maken uit de tientallen conferenties die tegelijkertijd plaatsgrijpen en mij stuk voor stuk heel interessant lijken. En dan die afstanden. Alles vindt plaats in 4 verschillende conferentiecentra (St. Denis, La Vilette, Bobigny, Ivry) waardoor je verplicht bent met de metro door Parijs te “hoppen” en het gewoon onmogelijk is een aansluitende conferentie in een ander “complex” te volgen.

Dit Forum verdrinkt letterlijk in haar omvang. Vorig jaar in Firenze was alles nog overzichtelijk : alles vond plaats in één groot congresgebouw, waar stands waren, waar je kon eten, waar ook het perscentrum was. Activisten ontmoetten elkaar op het binnenplein, er was een gezellige sfeer van “iedereen onder elkaar’. Daarbij vergeleken is Parijs een heel stresserende bedoening. De seminaries gaan door in complexe congresgebouwen en commerciële centra, waardoor het geheel meer weg heeft van een drukbezochte jaarbeurs dan een plek waar “een andere wereld mogelijk wordt”.

Dus begin je je af te vragen wat nu eigenlijk de bedoeling is van deze groots opgevatte “happening”. Zou het niet beter zijn dit immense gebeuren op te splitsen in een aantal kleinere, thematische fora, verspreid over het hele jaar ? Wat is het nut van een grootse conferentie als je 95% van wat georganiseerd wordt gewoon niet kan volgen ? Waarom trekt de Franse regering 500.000 euro* uit om deze monsterconferentie financieel te ondersteunen ? Waarom een “multiconferential” organiseren met een budget en een omvang dat alleen kan tippen aan een heuse “multinational” ?

Wat vandaag in Parijs plaatsvindt is niet de juiste weg om een “andere wereld mogelijk te maken”. Er is geen overleg, er wordt niet meebeslist, er is geen basisdemocratie, want aan de meeste seminaries kan je gewoon niet deelnemen. Er is geen ontmoeting, geen synergie, geen netwerkvorming, want de meeste activisten ontmoeten elkaar vluchtig in de Parijse ondergrondse. In Parijs is geen “andere wereld mogelijk”. Hooguit “een andere expo “.

*gegevens op basis van een gesprek in het perscentrum met de ESF organisatie.
De 500.000 euro is afkomstig van het budget van de eerste minister en van het ministerie van buitenlandse zaken. Het ESF vroeg dit geld omdat ze van oordeel zijn dat dit geld de civiele gemeenschap toebehoort. Enkele gemeentelijke overheden stelden hun infrastructuur ter beschikking voor een waarde van 100.000 euro (Parijs) en 80.000 euro (St Denis). Ook Bobigny stelde haar infrastructuur ter beschikking maar de dame die ik interviewde wist het bedrag niet te vertellen. Voor de structuur voor de vertalingen (cabines, hoofdtelefoons,...) kreeg de ESF organisatie 15.000 euro van het Agence intergouvernementale de la Francophonie. De rest van de financiering gebeurt via de bijdrage van de deelnemers en de deelnemende organisaties.
Met het geld worden de reiskosten vergoed voor deelnemers uit verre streken (bv. Rusland) en worden de maaltijden van de vrijwilligers voor de organisatie en de vertaling betaald.

gemakkelijk gezegd
by Pieter Baets Friday November 14, 2003 at 12:31 PM

Lize,

'k Ben hier nu aan het werken voor het WSF in Mumbai. 'k Begrijp je kritiek en je gevoelen aan de ene kant wel, aan de andere kant zou ik toch een beetje oppassen met wat je zegt... Je moet het zelf maar eens proberen organiseren... Zo'n organisatie is ongelooflijk complex, groot, enz.... Het is niet zo evident om een plaats te vinden waar je een gezellig onderonsje hebt met 60 000 andere activisten...
En verder, je hebt het de hele tijd over de grote sommem geld... Wel probeer het hier in India eens te organiseren zonder geld! Zelfs de aankondigingsposters zullen minder flashy zijn dan de flyerkes van Indymedia (uitgedeeld op de anti-oorlogsdemonstraties). Het zal enkel in 2 kleuren zijn, doodnormaal rood en doodnormaal zwart... Van waar komt je kritiek als zelfs Indymedia niet "zuiver" is. En bovendien, de sommen geld waarover je het hebt is niets vergeleken met de kapitalen waar de multinationals mee spelen. Een grote villa bouw je niet meer met 500 000 euro. Voor een regering is dat niets, zeker niet voor de Franse regering.

dag pieter :-)
by lize Friday November 14, 2003 at 01:22 PM

"Je moet het zelf maar eens proberen organiseren... Zo'n organisatie is ongelooflijk complex, groot, enz.... "

Dat de organisatie complex is, daar twijfel ik niet aan. Ik vraag mij alleen af waarom het allemaal tegelijk moet in één groot, onoverzichtelijk en complex forum. Lees nog eens : ik stel voor het forum te splitsen in kleinere, thematische forums die verspreid over het jaar op verschillende plaatsen zouden kunnen georganiseerd worden. Op die manier kan je volgens mij de dingen meer uitdiepen, is de financiële last minder zwaar, en zorgt het'rondreizend karakter' ervoor dat die fora voor meer mensen toegankelijk worden.

"je hebt het de hele tijd over de grote sommem geld... "

Nee hoor : alleen via een sterretje in de voetnoten ;-)

"flyerkes van Indymedia (uitgedeeld op de anti-oorlogsdemonstraties). .. Van waar komt je kritiek als zelfs Indymedia niet "zuiver" is."

Indymedia kreeg geen geld van de overheid, wel van de Koning Boudewijnstichting voor het materiaal dat gebruikt werd in de praktische en pedagogische workshops van het Mediacircus. Maar de vergelijking tussen indymedia en het esf is toch een beetje appels met peren hoor. Eén voorbeeldje : geen enkele indymediavrijwilliger krijgt gelijk welke onkostenvergoeding.

"de sommen geld waarover je het hebt is niets vergeleken met de kapitalen waar de multinationals mee spelen. .. Voor een regering is dat niets, zeker niet voor de Franse regering."

Het is natuurlijk een princiepskwestie. Ik zie een immens forum vol goede bedoelingen, maar dat verdrinkt in haar omvang. En dus stel ik me de vraag of dit misschien niet de bedoeling was van de donateurs van de franse regering : geef hen maar geld, laat hen maar een zo groot mogelijk forum organiseren waarin alles tegelijk plaatsvindt, zodat vele mensen per definitie vanalles missen, niet kunnen deelnemen en ze ten onder gaan aan de complexe organisatie en de bureaucratische chaos die zo'n groots gebeuren met zich mee brengt