arch/ive/ief (2000 - 2005)

[ESF] Indymedia, ZaleaTV en samizdat.net uitgesloten van het ESF
by lize Thursday November 13, 2003 at 08:01 PM
lize@indymedia.be

Pas dinsdagmorgen besliste de organisatie van het ESF dat ook Indymedia toegang krijgt tot het mediacenter. Voor ZaleaTV werd geen budget vrijgemaakt om het ESF via satelliet uit te zenden. Voor andere afgevaardigden van de vrije media in Frankrijk (zoals samizdat.net,…) was geen plaats in de seminaries.

De pasjeshistorie.
Voor de toegang tot het mediacenter reikt de organisatie zonder problemen pasjes uit aan journalisten met een officiële perskaart. Bij onze aankomst dinsdag kregen Indymediajournalisten geen pasje. Igor van Imc Paris vertelt dat pas woensdag werd beslist dat uiteindelijk ook Indymedia toegang krijgt tot een internetconnectie op het ESF.

Igor van Indymedia Parijs : “Imc Paris heeft reeds vijf maanden geleden 50 pasjes gevraagd voor alle Indymediajournalisten uit Europa. Eerst werd ons verteld dat dat alleen kon met naam en toenaam. Uiteindelijk bleek dat Indymedia niet welkom was omdat het ESF een ‘proper’ imago wou en ze herrie over antisemitische postings op de indymediasites wou vermijden. Ze deden alsof ze niet op de hoogte waren van het open publishing systeem en het vrijwilligerswerk van de indymedia-administratoren. Uiteindelijk zijn ze gewoon geplooid voor de lastercampagne tegen Tariq Ramadan die door het ESF werd uitgenodigd en door de massamedia van antisemitsme wordt beschuldigd.”

ZaleaTV mag niet uitzenden.
ZaleaTV is de enige onafhankelijke TVzender in Frankrijk. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar de organisatie van het ESF weigerde voor ZaleaTV een deel van het budget vrij te maken voor een rechtstreekse televisieverslaggeving via satelliet.

Olivier van ZaleaTV : “Wij kunnen niet anders dan besluiten dat het ESF het niet nodig achtte om het grote publiek een informatiekanaal aan te bieden dat breekt met de propaganda en desinformatiecampagne van de persagentschappen die door de grote multinationals worden gedomineerd.”

Alleen Acrimed vertegenwoordigt de Franse onafhankelijke media op het ESF
Zowel ZaleaTV, Indymedia Parijs en Samizdat.net namen deel aan de voorbereidende vergaderingen van het ESF. Uiteindelijk werd alleen Acrimed – een organisatie die de media bekritiseert maar zelf geen vrije media maakt - uitgenodigd om de Franse onafhankelijke media te vertegenwoordigen. Acrimed had als enige een bijdrage van 100 euro betaald om deel uit te maken van het organiserend comité...

Zalea TV : “Wij beginnen steeds sterker te geloven in de hypothese dat de media bekritiseren wél kan, maar een kritische media zìjn bij de organisatie van het ESF heel wat moeilijker ligt.”

Bronnen :
Interviews met Olivier (ZaleaTV) en Igor (Indymedia Parijs)
ZALEA-TV quitte le FSE et le MédiaCenter
Communiqué du collectif animant indymedia-paris, au Secrétarait d'Organisation

dans Libération
by Guido Thursday November 13, 2003 at 09:49 PM

"Les médias alternatifs ne sont pas séparés du mouvement, ils ne le couvrent pas, ils en font partie», indique David, jeune Autrichien émargeant à IndyMedia."
http://www.liberation.fr/page.php?Article=157438