arch/ive/ief (2000 - 2005)

[ESF-Métallos] Vrije Televisie in Europa
by lize Thursday, Nov. 13, 2003 at 2:48 PM

Het “Maison de métallos” is op het ESF dé ontmoetingsplaats voor media-activisten uit heel Europa. In het MétallosMedia lab vond gistermiddag een heel interessante ontmoeting plaats tussen video-activisten uit heel Europa voor een debat over de toekomst van onafhankelijke televisie.

In het MétallosMedia lab vond gistermiddag een interessante ontmoeting plaats tussen video-activisten uit gans Europa voor een debat over de toekomst van onafhankelijke televisie.

Het tijdperk waarin televisie maken een technisch onoverkomelijke en peperdure onderneming was ligt achter ons. CandidaTV (Rome), OrfeoTV (Bologna), ZaleaTV (Parijs), Télébruit (Toulouse), TrojanTV (Amsterdam), GlobalTV (Italië), Teletambores (Venezuela) en OkupemLesOnes (Barcelona) slagen erin om met beperkte middelen een reeks onafhankelijk geproduceerde video’s te vertonen.

CandidaTV (Rome) trekt de straat op en maakt reportages over en met de mensen in de wijk. Ze zenden uit via “gaten” in bepaalde frequenties. Zo’n “gat” of “schaduw” is een gebied waar het signaal van een bepaalde zender op een bepaalde frequentie niet wordt ontvangen. Deze frequentie is dan vrij en wordt door CandidaTV ‘gekaapt’ om in een straal van zo’n 1 à 2 km hun programma’s uit te zenden. Ze beschikken over een mobiele antenne die ze verplaatsen al naargelang de actie, de wijk of het verhaal dat ze onder de aandacht willen brengen. Ook OrfeoTV (Bologna) werkt volgens hetzelfde principe. Alle italiaanse onafhankelijke straattelevisiestations coördineren hun werk via de website Telestreet.

TrojanTV (Amsterdam) zendt korte video’s van ongeveer 5 min uit via een vrij beschikbare zendruimte op de Amsterdamse kabel. Ze maken ook deel uit van het Indymediaproject EuropeanNewsreal dat video’s ondertitelt en verspreidt over onafhankelijke filmzalen in heel Europa.

In Barcelona herlanceert het initiatief OkupemLesOnes de wijktelevisie uit de jaren tachtig. Het is de bedoeling de vroegere frequenties terug in te nemen. Alle frequenties werden op bevel van de burgemeester immers overgenomen door Canal33, het lokale tvstation van Barcelona. OkupemLesOnes wil een ‘open publishing’ TVkanaal worden en alle lokale collectieven bij het onafhankelijk televisieproject betrekken.

Télébruits (Toulouse) hebben een kabellicentie tot eind december. Ze werken samen met ZaleaTV (Parijs), dat het nog veel moeilijker heeft om een langdurige kabellicentie te pakken te krijgen. ZaleaTV kon 6 maanden uitzenden, maar de kabelautoriteiten weigerden hun contract te vernieuwen. De autoriteiten hebben duidelijk schrik voor een vrije (en oncontroleerbare) zender die 10 miljoen parisiens bereikt. ZaleaTV kreeg ook geen toestemming om het Europees Sociaal Forum uit te zenden.

GobalTV (Italië) maakt deel uit van een groter project Globalproject en werd geboren tijdens het Europees Sociaal Forum in november vorig jaar. Ze verenigen activisten, videoartiesten en mensen die reeds in televisie werken in een internationaal project dat ook Globalradio en een Globalmagazine omvat. Ze werken samen met mensen uit Spanje, Denemarken, Slovenië en Brazilië. GlobalTV beschikt over 100 uren sattelietTV en brachten op 15 februari reeds rechtstreeks verslag uit van de vredesbetogingen in Europa. In een volkswijk in Rome (cinecittà) zonden ze uit vanuit een kraakpand en bereikten ze zo’n 300.000 mensen.

TVstop (Kopenhagen) is een lokaal ondergronds televisiestation, gegroeid uit de kraakbeweging. Ze zenden wekelijks 9 uur televisie uit. Hun programma’s kunnen door 1 miljoen mensen worden bekeken.

Het grote voorbeeld van deze Europese vrije televisiezenders zijn Teletambores en CatiaTV uit Venezuela. De revolutionaire wetgeving die onder Chavez werd goedgekeurd verzekert deze vrije zenders van een wijdverspreide frequentie. Bovendien kunnen ze rekenen op financiering van de regering. Het hele project kadert ook in een opleiding. Teletambores willen hun expertise graag delen en willen een netwerk vormen met de vrije televisiestations in Europa.

Zaterdag ontmoeten deze televisiemakers elkaar opnieuw met de bedoeling samen een document op te maken dat een soort van "Staten Generaal van de tertiaire audiovisuele sector" moet worden.