arch/ive/ief (2000 - 2005)

De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens
by Vaka/Hand in Hand Wednesday November 12, 2003 at 03:09 PM

In mei 2000 was Vaka/Hand in Hand de initiatiefnemer van het Charter voor de Democratie, een actualisering van het cordon sanitaire n.a.v. de gemeente- en provincieraadsverkiezingen (zie downloaden bij www.vaka-handinhand.org).

Dit document werd toen door alle democratische partijen ondertekend.

Vaka/Hand in Hand wil niet pretenderen de rechter te zijn van het al dan niet naleven van het cordon sanitaire. Toch willen wij de volgende punten opnieuw onder de aandacht brengen als reactie op de recente uitlatingen van sommige CD&V-politici.

In artikel 7 van het Charter voor Democratie staat de kern van het cordon sanitaire, "op geen enkel bestuursniveau politieke samenwerking aangaan, akkoorden of coalities sluiten (met het Vlaams Blok)".

In artikel 8 staat wel dat "… (de democratische politieke partijen) standpunten (mogen) innemen vanuit onze ideologie en het gemeenschappelijk belang, zonder dat overname van dit standpunt door het Vlaams Blok een doorbreking van het Cordon Sanitaire betekent". Als het Vlaams Blok - ongevraagd - meestemt voor een wetsvoorstel van een andere partij is dit dus geen doorbreken van het cordon sanitaire. Als die andere partij echter rekening zou houden met amendementen van het Blok of toegevingen zou doen in ruil voor deze steun, is dit wel het geval (politieke samenwerking of akkoorden).

Met het omgekeerde, als democratische partij voorstellen van het Vlaams Blok actief steunen, ook al zijn die zogezegd onschuldig, begeeft men zich wel op heel glad ijs. Het komt immers heel dicht in de buurt van politieke samenwerking. Wie garandeert ons dat er geen afspraken worden gemaakt?

Nog belangrijker is echter dat dit niet strookt met artikel 9 van het Charter voor Democratie. Dat zegt immers dat "(politieke partijen) het nodige voorbehoud aan de dag (zullen) leggen tegen initiatieven die verkeerdelijk de indruk wekken dat het Vlaams Blok of andere extremistische partijen gewone democratische partijen zijn."

Door haar recente uitspraken in de media zondigt de CD&V alvast tegen dit principe, ook al blijft men tezelfdertijd herhalen dat men geen echte akkoorden zal sluiten.

Maar wie zei ook weer, de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens?

Hugo Ongena en Marius Dekeyser

voorzitter en secretaris van Vaka/Hand in Hand