arch/ive/ief (2000 - 2005)

De overlasttax als racistische agressie tegenover allochtonen
by AEL Wednesday November 12, 2003 at 12:18 PM

De AEL organiseert een persconferentie als reactie op de overlasttaks in Mechelen. Racistische politie gebruiken illegale middelen tegen allochtone jongeren.

De stad Mechelen hanteert nu reeds meer dan een jaar de overlasttaks als middel om allochtone jongeren van de straten te houden. Wat overlast betekent voor de politie in Mechelen is ons duidelijk gebleken toen we opmerkten dat enkel allochtone jongeren hierdoor worden geviseerd. Dronkaards die s’nachts luidruchtig door de straten wandelen worden niet ervaren als overlast, maar allochtone jongeren die zelfs overdag op straat spelen (wat gezonde jongeren nu eenmaal doen) worden door politie opgepakt en met de combi naar het politiebureau gebracht waar hun ouders hen kunnen afhalen als ze een boete van 49 euro betalen. De AEL ziet hierin een vorm van latente discriminatie die wordt uitgebuit door racistische politieagenten. Wat geen verassing is als we weten dat de overlasttaks oorspronkelijk een idee was van het Vlaams Blok. We weten ook dat niet enkel Mechelen maar ook Lokeren, Gent, … gebruik maken van een taks die de steeds meer verrechtsende politie promoveert tot rechter.

Op woensdag 12 november 2003 zal de AEL-voorzitter Ahmed Azzuz in Mechelen –
Oude Brusselsestraat 28, in ’t Tsentroem- samen met de Afdeling AEL-Mechelen zeggen hoe de AEL op dit racistisch fenomeen zal reageren. Ook zullen er een aantal getuigenissen zijn van jongeren die het slachtoffer zijn geweest van de overlasttaks.