arch/ive/ief (2000 - 2005)

Plaats maken in de herberg!
by CVS & WTM Wednesday November 12, 2003 at 12:05 PM

Op donderdagmorgen 6 november bleven de deuren van de Sint-Donaaskerk in Zeebrugge dicht voor een vijftigtal vluchtelingen, vooral uit Afghanistan.

Samen met vele inwoners van Zeebrugge was de plaatselijke kerkgemeenschap bereid tot hulp aan de vluchtelingen. De deken van Blankenberge-Oostkust bood hen aan om te overnachten in het parochiale centrum 'Forum' in Blankenberge. Vanuit een grote menslievendheid willen vele mensen 'helpen'. De vluchtelingen zelf wilden iets anders, nl. oversteken naar Engeland om daar aan werk te geraken.
Ondertussen begonnen Iraanse actievoerders aan een tiendaagse bezetting van de Sint-Antoniuskerk in Gent in solidariteit met de hongerstakende asielzoekers in de ULB en de UCL te Brussel.

Voor velen is het duidelijk dat de vluchtelingenstroom vanuit het Zuiden zal aanhouden en zelfs nog zal toenemen. De armen uit het Zuiden zullen onze welvaart blijven opzoeken. Ondanks de hoge, dodelijke muren rond fort Europa. En… het zijn niet allemaal slachtoffers van de mensenhandel.

Iedereen weet ook dat er iets moet aan gedaan worden. En bijna iedereen heeft het over ontwikkelingshulp, zodat die mensen in die landen zelf meer welvaart kunnen opbouwen. De stem die wij in dit debat bijna nooit horen klinken is dat hulp alleen de zaak niet kan oplossen, zolang de wetten van winst en vrije markt de geglobaliseerde wereld domineren. Het kapitalistisch systeem zelf moet in vraag gesteld worden én veranderd. Zolang het Westers kapitaal, met de steun van Westerse politici doorgaan met de uitbuiting van de arbeiders, de aarde en de armen uit het Zuiden, is hulp een druppel op een hete plaat, een doekje voor het bloeden. De taal van vele politici in deze klinkt cynisch en hypocriet.

Kerkgemeenschappen en kerkelijke organisaties hebben reeds heel wat verdienstelijk werk verricht ten bate van de vluchtelingen. Van de kerk mag echter ook verwacht worden dat zij verdrukkende verhoudingen openbaart. De Messiaanse beweging moet de armen helpen. Maar ze moet ook de moed hebben om naar de farao te gaan, om naar Jeruzalem, naar de centra van de macht te gaan, om daar de machthebbers zelf aan te klagen. Dat deed Jezus destijds. Daarom werd hij vermoord.

De deuren van de kerk openen en een asielplaats zijn voor vluchtelingen zou precies de weg kunnen zijn om te doen wat de christelijke gemeenschap te doen staat: open-baren van de heersende verhoudingen en van wie daarvan het slachtoffer zijn. Dat is een strijd op lange termijn, maar die wel nu moet gevoerd worden. Daarvoor moet de kerkelijke hiërarchie haar verbond met de burgerlijke overheden opgeven. In Zeebrugge was dat blijkbaar nog teveel gevraagd.

Christenen voor het Socialisme (CvS)
Werkplaats voor Theologie en Maatschappij (WTM)