arch/ive/ief (2000 - 2005)

vluchtelingen in Zeebrugge
by Bart Reckelbus Tuesday November 11, 2003 at 02:56 PM
reckelbus@msn.com 050-33 32 65 8000 Brugge

geschokt door het brute optreden van politie en politici (Dewael en Moenaart) tegen de vluchtelingen in Zeebrugge

Open brief: Gratis kaartje retour: van het paradijs terug naar de hel

De tv-beelden van de vluchtelingen in Zeebrugge die hardhandig werden opgepakt hebben ons boos gemaakt. Stel je voor: je heet Bachir en woont met vrouw en drie kinderen in een verloren gat in Iran, of nog slechter, Afghanistan. Je wilt er weg omdat je te kritisch bent tegenover je leiders over je armoedige situatie, of je hebt geen geld meer om je gezin te voeden, of je mag er gewoon niet vrij denken, of je dreigt te worden ingelijfd bij de ongeregelde bende fanatici van de plaatselijke warlord, … Je leent links en rechts wat geld en je vertrekt met iemand ‘die de weg kent’, een mensensmokkelaar. De omzwervingen en ontberingen zijn eindeloos maar na maanden leed kom je in Zeebrugge. Een plaats in een land waar je nog nooit van hebt gehoord. Maar de mensen zijn er vriendelijk want ze brengen je eten, water en warme kleren, ook al moet je vasten. Zelfs de politieagenten die je oppakken geven je een kop koffie en laten je weer vrij. Nog een paar uurtjes en Bachir is in het paradijs: Londen, daar heb je geen identiteitsbewijs nodig en kan je ‘fortuinen’ verdienen in het zwart door voor 1 pond per uur in 16-uren shifts borden te wassen in een poepchique restaurant of in een onhoudbaar warme sweatshop om daarna te gaan slapen in een smoezelige kamer die je met 8 anderen moet delen.

Maar Dewael en Moenaert steken er een stokje voor. Immers, wat Bachir niet weet, de VLD en CD&V zijn blind voor wat er in de wereld gebeurt. Ze willen bovendien geen kiezers verliezen aan het Vlaams Blok en laten dus graag hun spierbollen rollen en hun scherpe tong verwijten mitrailleren. Weten jullie wel hoeveel jullie kosten aan al die sukkelaars van bedrijven die met moeite overleven in deze economisch barre tijden? Een voorbeeld moet gesteld. Breek dus maar dat schamele dak af, zet op straat die profiteurs, zet de bisschop onder druk om zeker geen hand toe te steken en pak ze dan met veel vertoon op.
Heeft iedereen het gezien? Tikken onze voorkeurstemmen weer aan?

Ondertussen zit Bachir gevangen, voor maanden en misschien voor jaren. Want zijn land wil hem zeker niet terug. Een mondje minder te vullen, weet je wel. Of een lastige jongen minder. En zijn familie, die is misschien ook in de gevangenis gegooid of zijn vrouw heeft zichzelf moeten verkopen aan een lokale despoot. Zal hij ze ooit terugzien? Het verdere lot van Bachir is dat hij misschien vrijkomt en dan gaat hij opnieuw naar Zeebrugge of misschien wordt hij op een vliegtuig naar het toch zo tolerante Iran of het vredevolle Afghanistan gezet. Dan is het maar te hopen dat er geen politie met kussentjes in de buurt is…

Dat is het politieke Vlaanderen van vandaag. Bange en vooral gevoelloze wezels die niet verder kijken dan het eigen electoraal gewin. Dat de VLD-kopstukken even humaan zijn als het Vlaams Blok is al een tijdje duidelijk. Dat ook de christelijke Moenaert en zijn CD&V hiervoor niet willen onderdoen is voor ons nog steeds ontluisterend. Hallo ACW, leeft gij nog? In alle straten midden de verkeerde mensen gestaan?

Straks, in de kerstperiode, schransen we ons vol en toasten we weer op vrede voor alle mensen, maar dan moeten die vooral wel van goede wil zijn en vooral niet naar Vlaanderen komen. Anders gratis kaartje retour, van het paradijs terug naar de hel.

Bachir, geef de hoop niet op, er zijn wel nog mensen van echte goeie wil!

Verslagen over actie solidariteitswake aan de Refuge
by (posted by Guido) Tuesday November 11, 2003 at 05:36 PM

Fakkelwake aan de Refuge
http://wvl.indymedia.org/news/2003/11/2421.php

Wake in solidariteit met vluchtelingen
http://wvl.indymedia.org/news/2003/11/2425.php

solidariteitswake refuge brugge [fotos]
http://wvl.indymedia.org/news/2003/11/2426.php

http://wvl.indymedia.org/

brugge
by evelinedal Tuesday November 11, 2003 at 07:21 PM

niet slecht
100 mensen op een mmaandag avond met vuil weer
gelukkig dat te lezen
eveline