arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Zelfs onze kuisvrouw heeft geen dode Afghaan gevonden"
by christophe callewaert Friday November 07, 2003 at 05:55 PM

Gezocht: overleden Afghaanse vluchteling in Zeebrugge.

Het begon met één zinnetje in De Standaard. "Eén Afghaan, die al in kritieke toestand verkeerde, overleefde de tumultueuze dag niet." Dat was het. Verder in de krant niks meer over dit verdachte overlijden. In de andere media stond helemaal niks over een overleden Afghaanse vluchteling. Vreemd. Hebben de nationale media een tweede geval Semira Adamu over het hoofd gezien? Of is de journalist van De Standaard uit de bocht gegaan?

Het voordeel van berichten over overleden mensen is dat de waarheid niet in het midden kan liggen. Dus moet de federale politie ons zeker een bevestiging of een ontkenning kunnen geven. Els Cleemput was van dienst. Zij is woordvoerster van de Federale Politie.

Mevrouw, is er gisteren een Afghaan overleden in Zeebrugge?
"Dat probeer ik ook al een hele dag te weten te komen, zie. Ik kan het u niet zeggen. Misschien eens aan de lokale politie in Brugge vragen. Ik weet het niet, dus kan ik het moeilijk bevestigen of ontkennen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het niet weet. Misschien weet de politie van Brugge het. Uiteindelijk zijn zij commandant van heel die ordedienst."

Misschien, inderdaad. Als de nationale woordvoerster het niet weet, zal de lokale politie het wellicht wel weten.
Commissaris Vervaet van de lokale politie Zeebrugge, kunt u het bericht in De Standaard bevestigen?
Commissaris Vervaet: "'Overleefde niet', zo staat het er toch, hé? Wilt ge ne keer contact opnemen met de auteur van dat artikel. Er zijn 64 vluchtelingen in levende lijve binnengekomen en er zijn er 64 vertrokken. Als die mens peinst dat er ene overleden is, dan zou het niet alleen in De Standaard staan, maar in alle kranten. Het is mij deze morgen al vermeld en ik denk dat het hier om een slipje van de pen gaat."

Dus u weet van niets?
Commissaris Vervaet: "Er zijn twee gekwetsten geweest. Er was er één die zich voor de show probeerde in zijn vel te kerven. Die heeft in eerste instantie verzorging van het Rode Kruis geweigerd. Dan éénmaal gekalmeerd is hij dan in de opvanglokalen toch door het Rode Kruis verzorgd geweest. Nadien heeft hij om god weet welke redenen zitten pulken aan de bandage en is er dan toch nog melding gemaakt van verzorging. Er is een dokter gekomen. Die heeft de zaak genaaid en het is in orde. Dus die mens is niet opgenomen. De tweede persoon had iets aan zijn voet, verzwikt of weet ik veel. Ik ben niet op de hoogte. Die mens is verzorgd geworden in de spoedopname van het A.Z. Na verzorging is hij kunnen terugkomen bij ons. En die heeft ook alive and kicking zoals men dat zegt de zaak kunnen verlaten en is nu een van de mensen die is opgenomen in de instelling."

Waarop zou dat bericht dan gebaseerd zijn?
Commissaris Vervaet: "Er is toch niemand die mij gezegd heeft dat ze niet 'overleefden'. Het zou mij ten zeerste verbazen. Ik heb het ook gelezen in De Standaard deze morgen. Ik ben meteen eens gaan kijken en vroeg mij af: 'Zijn we er dan toch één vergeten?'. Maar nee, onze poetsvrouw heeft de lokalen terug schoongemaakt en we hebben geen lijken gevonden. Ook aan de kerk is er niemand overleden. Iedereen heeft het overleefd, ook aan politionele zijde. Als uw collega weet dat er iemand dood is, mag hij mij altijd eens bellen. Ik wil hem wel gaan zoeken, hoor."

De Standaard in de fout?
Dan maar eens vragen aan de journalist in kwestie waar hij zijn bericht op gebaseerd heeft. Het gaat om Tom Ysebaert. "Het bericht blijkt vandaag dan toch niet bevestigd te worden." Het bericht zou afkomstig zijn van één ooggetuige, maar werd inderdaad niet bevestigd door Binnenlandse Zaken of de politie.

Het Rode Kruis was er gisteren ook bij zoals blijkt uit de getuigenis van commissaris Vervaet. Zij zouden twee gewonde Afghanen verzorgd hebben. De woordwoerster van het Rode Kruis moet het verhaal even checken bij één van de verplegers die de Afghanen gisteren en vanochtend gezien heeft.

"Zij zijn deze morgen langsgegaan bij het politiekantoor waar de Afghanen wachtten op hun P.V. en zij weten niets van iemand die gestorven zou zijn. Ofwel is iemand gestorven naar aanleiding van een ongeval ofwel is het een misverstand en is dat verkeerd opgenomen door De Standaard. De verpleger zei dat hij daar geweest is. Hij heeft alle Afghanen gezien en niemand gaf een ongezonde of kritieke indruk. De mensen waren moe en vermoeid. Alles is eigenlijk rustig verlopen. De eerste mensen die ze hebben opgenomen waren een beetje geexciteerd. Er was een kleine tumult. Dat heeft een paar minuten geduurd waarna alles rustig is verlopen. Hij zegt dat hij niet weet of er naar aanleiding van de gebeurtenissen gisteren iemand gestorven is."

Conclusie: na één dag kan nog altijd niemand formeel ontkennen of er al dan niet een Afghaan om het leven kwam tijdens de arrestatie van vluchtelingen in Zeebrugge. Het wordt opgediend als een bijkomstigheidje en het wordt verder ook afgehandeld als een fait divers. De nationale politie vindt het blijkbaar niet nodig om in een nationaal communiqué het bericht te ontkennen of om op zijn minst duidelijkheid te verschaffen. Idem voor de minister van Binnenlandse Zaken.

PS: Een dokter die er gisteren bij was, weigerde ook alle commentaar: "Mocht iedereen altijd rondvertellen wat er gebeurt..." Dat was het enige dat hij wou zeggen.

Schokkenden verhaal, zonder meer
by han Friday November 07, 2003 at 06:51 PM

Schokkenden verhaal, zonder meer. Het hoeft er inderdaad niet in grote letters boven te staan.

De waarheid en de manier waarop men met deze mensen en de informatie erover, omgaat is gewoon schokkend.
Als een stukje vuil dat men wel eens zou vergeten opruimen zijn.

Het leven zoals het is in "Vlaanderen", arm Vlaanderen.

Gelukkig getuigden de inwoners van Zee Brugge van meer menselijkheid dan de Vlaamsche bureaucratie.

nou moe
by marthe Friday November 07, 2003 at 07:54 PM

inderdaad chockerend...
maar goed dat er nog geëngageerde journalisten zijn. dankuwel christophe!

Hoeveel mensen juist ?
by Guido Friday November 07, 2003 at 07:56 PM

"Er zijn 64 vluchtelingen in levende lijve binnengekomen en er zijn er 64 vertrokken." Volgens het Rode Kruis.


"Bij de actie aan de Sint-Donaaskerk in Zeebrugge zijn gisteren 61 illegalen opgepakt." Volgens DS, VTM.


Opvallend in De Gentenaar vandaag:

"Ei zo na hebben de Brusselse hulpdiensten een paar dagen geleden het rampenplan afgekondigd omdat de gezondheidstoestand van de Iraakse hongerstakers in het complex van de Franstalige universiteit ULB in Etterbeek er sterk op achteruit gaat...."

Eigenlijk gaat het om Iraanse vluchtelingen...

Aanvulling DS
by stijn Friday November 07, 2003 at 09:32 PM

In een langer artikel met als titel 'Vrijheidsdroom eindigt op kerkdrempel' in De Standaard op pp.3 staat ook nog het volgende (laatste paragraaf artikel): "Voor een vluchteling liepen de bewogen dagen fataal af. Hij leed aan een ernstige nierblokkage en doordat ze halsstarrig elke medische hulp weigerden bezweek de man aan de aandoening."


Sensatie
by Getuige Friday November 07, 2003 at 11:57 PM

Illegalen kamperen weer in Zeebrugge

Vrijdagnamiddag hebben zich opnieuw vijftien illegalen genesteld aan de kleine zeesluis in Zeebrugge. Dat is dicht bij het vorige week gesloopte kraakpand Noordzee. Negen van de illegalen zijn vermoedelijk diegene die opnieuw vrij kwamen nadat ze aan de Sint-Donaaskerk waren gearresteerd.

Of de illegalen vrijdag nog zullen worden opgepakt, is niet duidelijk. Volgens de scheepvaartpolitie werd vrijdag nog niemand opgepakt. Bij de lokale politie luidt het dat de orders elk uur wijzigen. Dit zou het gevolg zijn van gebrek aan opvangplaatsen in de gesloten asielcentra. Attac Vlaanderen heeft intussen een protestactie aangekondigd op maandagavond vanaf 19 uur aan het gesloten asielcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers De Refuge in Brugge. Daar zijn de meeste illegalen ondergebracht die donderdag in Zeebrugge werden opgepakt. (LAN/BELGA)

En nu? Waar is VTM en VRT? Misschien kan Telefacts nog eens komen filmen... Pure sensatie, meer niet. Televisieploegen stonden meer dan 48 uur standby in de hoop bloed en vechtpartijen te filmen, in afwachting wat schreinende beeldjes, verkoopt ook goed. Hoeveel van alle "voor 2 dagen bekende Vlamingen" van afgelopen dagen weten er het fijne van? Niet veel, enkel mediageilheid die moet bevredigd worden.

Het is bijna 10 jaar dat Zeebrugge kampt met illegalen. Het is bijna 10 jaar dat vluchtelingen in containers,trailers (of eronder) auto's kruipt in de hoop om in de UK te komen. Hoeveel Chinezen zaten in die diepvriestrailer enkele jaren geleden? 54?

Er moet een echt goeie oplossing komen voor dit probleem, de Uk zou onder Europese druk zijn nationale wetgeving dringend moeten aanpassen zodat iedereen een officïeel document moet kunnen voorleggen bij controle, dat zou al een pak schelen. Verder moet de verantwoordelijke bestuurders voor de Federale een correcte procedure uitwerken. Ondertussen zou het Rode Kruis en andere soorten humanitaire instellingen continu hulp bieden waar nodig, ze zijn wel vlug om het vliegtuig te nemen als het aan de andere kant van de wereld is. Nu gebeurt het onder onze neus in ons eigen land en pas na 2 dagen kwamen ze ter plaatse.

En die opstokers die van de situatie gebruik hebben gemaakt zouden ze wat mij betreft moeten aanklagen. Uit ongewilde kontakten met die vluchtelingen weet ik dat die mensen ongelijk hun afkomst of overtuiging vredelievende mensen zijn die enkel naar de overkant willen.

Mvgr,

Een getuige.

DS 8 november
by klaas g. Saturday November 08, 2003 at 10:35 AM

En vandaag lees ik in de Standaard : "De politie weerlegde gisteren dat één van de Afghanen donderdag overleden zou zijn; 'Er werd na de actie een man met snijwonden, die hij zichzelf uit protest had toegebracht, naar het ziekenhuis gevoerd', aldus korpschef Dewulf." (DS 8-11-'03, p.3)