arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bubut Palattao, Filipijnen: 'Privatisering watermarkt maakt slachtoffers in mijn land'
by christophe callewaert Thursday November 06, 2003 at 05:30 PM

11.11.11 nodigt ieder jaar ook enkele gasten uit de Derde Wereld uit die het thema van de campagne aan den lijve ondervonden hebben. Dit jaar is dat onder meer de Filipijnse Bubut Palattao van de Freedom of Debt-coalition. Zij coordineert in haar land een campagne tegen de privatisering van drinkwater.

Bubut Palattao: “Zes jaar geleden stemde de Filipijnse regering toe om de watervoorziening te privatiseren. Ze beloofden ons dat de toegang tot water er sterk zou op vooruit gaan. Nu zien we de gevolgen van die privatisering. De prijs om aangesloten te worden op het waternet bedraagt nu 100 euro. Dat is een volledig maandloon van een gewone arbeider in Manilla. We zien prijsstijgingen van 400 en zelfs van 600 %. In de meeste gemeentes komt er slechts water uit de kraan tussen middernacht en drie uur. Bovendien is het water van slechte kwaliteit.”

Recent heeft die privatisering ook slachtoffers gemaakt. Op 23 oktober brak in de hoofdstad Manilla een epidemie van acute gastro-enteritis uit. 576 mensen werden ziek na het drinken van besmet water. Vijf mensen stierven. “Ondertussen maken die bedrijven wel winst”, legt Bubut Palattao uit. “De prijsverhogingen die ze ons opleggen resulteren niet in een verhoging van de kwaliteit. Zij maken dus winsten op de rug van de slachtoffers.”

Zij vindt acties en campagnes als deze heel belangrijk. “In Belgie wordt het effect van die privatisering niet meteen gevoeld. Maar het is wel de Europese Unie die heel geinteresseerd is in de watermarkt van de Filipijnen. Wij konde de hand leggen op een geheim document waarin de EU vraagt dat de Filipijnse overheid de watermarkt openstelt voor Europese bedrijven.” Het zou gaan om bedrijven als Ondeo dat een dochter is van Suez, Vivendi en Biwater. De wereldwatermarkt zou maar liefst 1 biljoen dollar vertegenwoordigen. Vandaar de begerige ogen van de Europese Unie en de Europese multinationals.