arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hasta la vista, baby?
by Katrien Demuynck Thursday November 06, 2003 at 04:35 PM
katrien.demuynck@pandora.be

Cuba behaalt klinkende overwinning in de algemene vergadering van de VN

Op 4 november stemde de algemene vergadering van de VN voor de 12e keer over de economische blokkade van Cuba door de VS. 179 landen, het hoogste aantal ooit, stemden vóór een door Cuba voorgelegde resolutie tegen de blokkade. Slechts drie landen stemden tegen: de VS, hun fascistische vrienden van Israel en de Marshaleilanden. (De buitenlandse politiek van deze eilandjes, een ex-kolonie van de VS, worden nog altijd door de VS «verzorgd »).
Het bleef tot kort voor de stemming onduidelijk wat het standpunt van de EU zou zijn. Traditioneel stemt de EU in blok tegen de blokkade, omdat die ook de Europese handelsbelangen in Cuba schaadt. Na de strafmaatregelen die de Unie in juni laatstleden tegen Cuba aankondigde, was er dit jaar grote onzekerheid over de Europese positie. Niet dat de Europese doelstellingen met Cuba zo anders liggen dan die van de VS. In een verklarende nota rond haar stemgedrag stelt de EU dat ze absoluut wil dat Cuba verandert, maar dan zonder de Cubaanse bevolking te treffen (lees : zonder de Europese handelsbelangen in Cuba te schaden).
Vóór de stemming haalde de VS-vertegenwoordiger grof uit : « aan dat kwaadaardig en dictatoriaal regime willen we graag vaarwel, schatje ! zeggen ». De Cubaanse buitenlandminister Felipe Pérez Roque diende hem prompt van antwoord : « Het is het Cubaanse volk, samen met de internationale gemeenschap, dat zal zeggen : vaarwel blokkade ! » De vertegenwoordigers van China, Vietnam, Marroko als voorzitter van de groep van de 77, Jamaica als voorzitter van de CARICOM (Caribbean Community and Common Market) en Maleisia als voorzitter van de Niet Gebonden Landen namen het woord om tegen de positie van de VS in hun steun aan Cuba te betuigen.


Maroc ?
by antoine Thursday November 06, 2003 at 09:14 PM

Il semblerait que le Maroc s'est abstenu lors du vote à l'assemblée... C'est étonnant qu'il aie pris position.