arch/ive/ief (2000 - 2005)

Fort Europa/I don't need a passport, I know who I am
by raf Wednesday November 05, 2003 at 09:09 PM
raf.custers@euronet.be

Het is al "Illegalen" wat de klok slaat. Dat politici iets uitvinden dat niet bestaat, tot daaraan toe. Maar verslaggevers zouden toch hun verstand kunnen gebruiken. Hoe kan een mens nu illegaal zijn? Door een goddelijk gebod of zo? Een mens is. Punt gedaan. En als hij geen papieren heeft, bevindt hij zich volgens de wetten van dit land en Fort Europa "klandestien" op "ons" territorium. Dat is al heel wat anders.

Daarom: tenzij er zo'n god is (gelooft een "vrijzinnige" zoals minister Patrick Dewael daarin?), is géén mens illegaal.

Iets anders. Daarstraks hoor ik VRT-radiojournalist Mark Morren aan diezelfde minister Dewael zeggen: "zou het niet gemakkelijker zijn moesten de mensen in Engeland ook identiteitskaarten of paspoorten op zak moeten hebben". Want het feit dat ge ginds niet met die ellende moet rondlopen, maakt naar het schijnt Engeland aantrekkelijk voor migranten. Dewael denkt van "ah natuurlijk, slimme mens" en zegt: "dat is een Europese aangelegenheid".

Geen haar op mijnheer Mark Morren zijn hoofd dat het mogelijk schijnt te achten dat mensen geen paspoort hebben. Nochtans - getuige daarvan de "achterlijke toestand" in Engeland - dat is wel ooit zo geweest. Maar tegenwoordig hebt ge voor de minste scheet die ge laat, een IdentiteitsPapier nodig, een Ausweis.

Schrijver B. Traven schreef ooit een boek (Dodenschip) over wat de gevolgen kunnen zijn als ge geen papieren op zak hebt. Hij schreef ook: "ik heb geen paspoort nodig, ik weet wie ik ben".

Paspoorten dienen om mensen in te kooien. Zonder paspoort moogt ge niet bougeren. Géén paspoort? dan komt ge Fort Europa niet in. En zelfs mèt paspoort, komt ge Fort Europa niet in, omdat de grenspolitie erop getraind is smoelen die hen niet aanstaan tegen te houden met de smoes dat hun paspoort niet geldig is.

Maar nu mogen Belgen dus ook niet meer hun voorschoot uit: het tarief voor Belgische paspoorten wordt ineens onbetaalbaar. Waarvoor is dat goed? Ofwel omdat de Paspoortenminister een zwendel opzet om zijn begroting te doen kloppen, ofwel omdat de paspoortenfabrikant niet genoeg winst maakt. Ofwel om Belgen die willen bougeren, te couilloneren.

De tarieven verveelvoudigen op 12 november van 7 naar 17 Euro en van 21 naar maar liefst 180 Euro. Pure woekerpraktijken.

"De basiskostprijs bedraagt tot 12 november 21 euro voor de paspoorten afgeleverd volgens de spoedprocedure (3 werkdagen) en 7 euro voor de normale procedure (minimum 12 werkdagen)", zegt een communiqué van Diplobel.
Wat het wordt:
"De basiskostprijs voor een paspoort dat afgeleverd wordt volgens de nieuwe procedure bedraagt 17 euro*. Daarop wordt voor personen ouder dan 18 jaar een federaal consulair recht geheven van 10 euro voor een paspoort geldig voor 1 jaar en 50 euro voor een document dat 5 jaar geldig is (deze regeling is niet gewijzigd). Hierop kan tevens een gemeentelijke taks geheven worden, die bepaald wordt door de betrokken gemeente.
Er zal tevens een nieuwe “24-uren procedure” opgestart worden waarbij een paspoort binnen deze termijn zal kunnen afgeleverd worden.De basisprijs ligt op 180 euro voor deze uitzonderlijke dienstverlening. (De prijs wordt in grote mate bepaald door het feit dat hiertoe speciale transporten dienen georganiseerd te worden om het paspoort tijdig ter plaatse te brengen)".

Hoeveel van die opslag gaat echt naar de staat en hoeveel naar de fabrikant/transporteur van de paspoorten? Want het maken en leveren van paspoorten is geprivatiseerd en uitbesteed aan Group-4!!!


Paspoorten en de VS
by Fran Saturday November 08, 2003 at 09:12 PM

Onlangs via Miami naar Centraal-Amerika moeten reizen. Om de VS binnen te geraken -- allez, da's nog veel gezegd: ik moest, net als vele andere reizigers, enkel voor 1u en 45 minuten transiteren op de luchthaven van Miami (dé toegangspoort voor Latijns-Amerika) -- moet iedereen door de paspoortcontrole, een toegangsbewijs krijgen en door de douane komen. Vertrekt je volgende vlucht meteen, dan moet je dat ook doen, en moet je daarbovenop nog eens door een uitgebreide "security check" (schoenen en al worden gecontroleerd!).
Wil je als Belg geen visum nodig hebben om de VS binnen te geraken moet je een zogenaamd "nieuw model" van paspoort gebruiken (eentje die electronisch leesbaar is, en compatibel met het Amerikaans registratiesysteem). Idem trouwens voor de Latijns-Amerikanen, die sowieso ook altijd een transitvisum op zak moeten hebben.

Resultaat? Duizenden mensen transiteren dagelijks via Miami. De overgrote meerderheid daarvan heeft daar niets te zoeken, en wil daar ook niet blijven. Tot deze zomer bestond er de mogelijkheid om in een transitzone te blijven, waardoor een visum overbodig was. Sinds juli is het echter zo dat iedereen door de controles moet. En dus begint daar een urenlange lijdensweg voor de vele niet-Amerikanen.
Kom je uit Latijns-Amerika, dan mag je je sowieso aan een uitgebreide paspoortcontrole verwachten, met vragen, nog een controle in de computer, je paspoort wordt aan alle kanten gedraaid en gekeerd, en nog eens. En misschien heeft de controleur dan de immense goedheid om je op tijd door te laten om je connecterende vlucht te nemen.

Na mijn bezoek aan Centraal Amerika, was het de bedoeling dat een aantal Centraal-Amerikanen zouden meekomen naar België. Vroeger was het geen probleem voor hen: ze bleven in de VS gewoon in de transitzone, en daarmee was de kous af. Sommigen wilden gewoon niet geloven dat de regels nu veranderd zijn, met als resultaat: ze konden niet meekomen.

De VS zijn nu bezig met het afdwingen van vrijhandelsakkoorden met de Latijns-Amerikaanse landen. Vrijheid van (Amerikaanse) goederen, noemen ze dat. Inmiddels wordt de vrijheid van mensen steeds meer beknot.

Ondertussen proberen steeds meer Centraal-Amerikanen naar Europa te reizen via Cuba. Daar is het ten minste mogelijk om gewoon te transiteren...

(P.S. Ik ben wellicht nog slim genoeg geweest om mijn pin met Cuba-vlag af te doen vooraleer ik door die controles moest, anders had ik die controles ook al aan mijn been...)