arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ondertekening van een verklaring is onaanvaardbare voorwaarde voor stemrecht !
by Naima Charkaoui Wednesday November 05, 2003 at 02:09 PM

Het ziet er naar uit dat de politieke voorstanders van het stemrecht voor niet-EU-burgers eindelijk tot consensus komen. Het MR-voorstel lijkt het te zullen halen. Dit stelt dat niet-EU-burgers minimum 5 jaar in Belgiƫ moeten verblijven, dat er enkel gemeentelijk stemrecht is en zij zich niet zelf verkiesbaar kunnen stellen, en dat ze een verklaring moeten ondertekenen dat ze de Belgische wetten zullen naleven en respect zullen hebben voor de principes van de democratische rechtsstaat.

Deze laatste voorwaarde is voor het Minderhedenforum, koepel van allochtone verenigingen, vluchtelingen en woonwagenbewoners, onaanvaardbaar!

Ten eerste is de voorwaarde stigmatiserend voor de burgers die op deze manier het stemrecht zouden verwerven. Deze voorwaarde wordt niet gesteld voor Belgen noch voor EU-burgers. Dit insinueert dus dat niet-EU-burgers, en enkel niet-EU-burgers, uit zichzelf niet geneigd zijn om de democratische principes van dit land te respecteren. Bovendien suggereert het dat zij totnogtoe de Belgische wetten met de voeten treden. Het is absoluut ontoelaatbaar dat dergelijke beledigende en discriminerende bepaling in een wet wordt vastgelegd. We vragen ons af wat er nog overblijft van deze geciteerde principes, als dit wordt ingevoerd. En wat blijft er nog over van het 'democratisch aura' van Belgiƫ in het buitenland?

Verder is deze eis ook totaal onlogisch en zonder meerwaarde. Het is duidelijk dat alle burgers, alle inwoners van dit land de plicht hebben om de Belgische wet na te leven en de rechtsstaat te respecteren. Dit ongeacht hun nationaliteit, hun afkomst, hun overtuiging enzovoort. Dergelijke bepaling lijkt te veronderstellen dat deze plicht enkel van toepassing wordt vanaf het moment dat een burger deze verklaring ondertekent.

Wij dringen er dan ook op aan dat de voorstanders van het algemeen stemrecht deze zinloze en beledigende voorwaarde laten vallen. Zoniet, moet men deze voorwaarde invoeren voor alle stemgerechtigde burgers, inclusief Belgen en EU-burgers. Het streven naar een snelle goedkeuring van het stemrecht, mag in geen geval leiden tot het aanvaarden van absurde bepalingen in ons recht. De pragmatici mogen dan wel stellen dat een halfvol glas beter is dan een leeg glas (cf. Philippe Mouraux - PS - in De Gazet van Antwerpen), ze mogen niet vergeten dat dit de bepaling is waar we het de komende jaren, wellicht decennia, mee zullen moeten doen.
We willen hen dan ook oproepen om de principes van burgerschap en democratie, waar de eis voor algemeen stemrecht op gebaseerd is, niet te laten vallen in het streven naar een snelle politieke oplossing!

Voor het Minderhedenforum,
Naima Charkaoui