arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geen geld, geen water? Voorstelling 11.11.11 campagne 2003
by 11.11.11 Wednesday November 05, 2003 at 12:05 PM

Geen geld, geen water. Zo is dat voor 1,2 miljard mensen in het Zuiden. Zij krijgen geen toegang tot drinkbaar water. En als we de Wereldhandelsorganisatie laten begaan, wordt dit alleen maar erger.

WAT IS ER AAN DE HAND?
In de Wereldhandelsorganisatie lopen momenteel onderhandelingen over handel in diensten. Met deze onderhandelingen wil men de drinkwatervoorziening en andere diensten in handen geven van privébedrijven. Vooral landen in het Zuiden worden hierdoor bedreigd.

WIJ HOUDEN ONS HART VAST.
Voorbeelden van privatisering van drinkwater tonen aan dat het water dan duurder wordt. Onbetaalbaar voor de armsten. Maar de onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie lopen achter gesloten deuren en niemand lijkt ervan wakker te liggen. Ook onze eigen politici niet. Daar wil 11.11.11 verandering in brengen. Met jouw steun.

DE ONDERHANDELINGEN IN DE WERELDHANDELSORGANISATIE: GATS
GATS is de afkorting van General Agreement on Trade in Services, Algemeen Akkoord over Handel in Diensten. Het zijn onderhandelingen over de meest essentiële dienstverleningen in onze samenleving: onderwijs, gezondheidszorg, energie… en watervoorziening. Als we geen weerwerk bieden, zullen deze dienstverleningen stap voor stap in handen komen van privébedrijven. Vooral de drinkwatervoorziening staat bovenaan op het verlanglijstje van de bedrijfswereld. Als we deze onderhandelingen op hun beloop laten, kunnen we in veel Derde Wereldlanden landen zien gebeuren wat in Ghana gebeurt.

GHANA: ALS DRINKWATER PEPERDUUR WORDT.
Onder druk van de Wereldbank heeft Ghana de drinkwatervoorziening moeten overlaten aan privé-uitbaters. Tussen 1998 en 2001 is de waterprijs gestegen van 10 cedi naar 75 cedi voor een kubieke meter. In sommige delen van de hoofdstad besteden gezinnen nu 27% van hun inkomen aan water. Door de hoge waterprijs hebben de mensen geen geld meer voor gezondheidszorg. Het aantal meisjes dat van school gehouden wordt om te werken, is gestegen met 25%. Vrouwen zijn vaker ziek, omdat ze letterlijk het onderste uit de kan drinken: het vervuilde bezinksel.

GEEN GELD, GEEN WATER?
Vind jij ook...
• Dat water geen koopwaar is, maar een mensenrecht
• Dat essentiële diensten, zoals drinkwatervoorziening, uit de GATS-onderhandelingen moeten gehaald worden.
• Dat de onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie (zoals GATS) transparant moeten gebeuren.
• Dat het parlement hierover moet debatteren en standpunten innemen, in plaats van zich buiten spel te laten zetten door geheime onderhandelingen.
• Dat landen in het Zuiden veel meer steun moeten krijgen om drinkwater en andere diensten toegankelijk te maken voor iedereen.

STEUN DAN DE ACTIE VAN 11.11.11
Om deze eisen kracht bij te zetten, zal 11.11.11 na 11 november 2003 aan het parlement een gigantische waterleiding bezorgen. Met een duidelijke boodschap: de waterleiding moet onder democratische controle blijven. Drinkwatervoorziening en winstlogica gaan niet samen. Tot 11 november kan iedereen een buisje bijdragen, voorzien van naam en adres. Een buizenstel met duizenden handtekeningen moet onze politici wakker schudden (*). Het kan niet dat zij passief toekijken, terwijl fundamentele mensenrechten wereldwijd bedreigd worden.

(*) Deze petitie loopt in samenwerking met Oxfam Solidariteit.