arch/ive/ief (2000 - 2005)

Aktie Iraanse Vluchtelingen in Gent
by Ondersteuningscommité Iraanse Vluchtelingen Friday October 31, 2003 at 12:27 PM
Iraansevluchtelingen@justice.com 0497/29 18 39 (Angela)

Vanochtend voerden zo'n 50 Iraanse vluchtelingen een bewustmakingsaktie in Gent. Ondersteund door enkele gentse inwoners, vroegen ze aandacht voor de dramatische toestand van de iraanse vluchtelingen in Gent en een oplossing voor de Iraanse hongerstakers in de ULB te brusseL.


Vandaag, op vrijdag 31 oktober, voerden Iraanse vluchtelingen, samen met het Ondersteuningscomité Iraanse Vluchtelingen, een bewustmakingsactie aan het administratief centrum aan ’t Zuid te Gent. Zij willen hiermee protesteren tegen de behandeling van Iraanse vluchtelingen door de Belgische overheid en aandacht vragen voor de 250 Iraanse vluchtelingen die momenteel in Brussel een lokaal bezetten van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en waarvan er momenteel 31 in hongerstaking zijn.

Tijdens de actie werd aan de Gentse bevolking gevraagd om een protestbrief te sturen naar minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael (VLD). Reeds meer dan 200 brieven werden opgestuurd. De Iraanse vluchtelingen hebben ook een brief met hun eisen overhandigd aan de Afdeling Vreemdelingen van de dienst Bevolking, met de vraag deze over te maken aan minister van Binnenlandse zaken, Patrick Dewael.

“De Iraanse vluchtelingen vragen een oplossing voor hun situatie. België weigert deze mensen een statuut te geven, terwijl zij onmogelijk terug kunnen naar Iran, enerzijds omdat Iran geen vluchtelingen terugneemt, en anderzijds omdat hun leven in gevaar is als zij terugkeren naar Iran. Op die manier worden de Iraanse vluchtelingen bewust in de illegaliteit gedreven, met alle gevolgen van dien: geen uitkering, geen arbeidsvergunning, geen mogelijkheid om opleidingen te volgen, ... Elementaire rechten worden hen ontzegd. Velen onder hen verblijven reeds jarenlang in België, spreken de nederlandse taal en sommigen hebben kinderen die hier geboren zijn. Toch moeten zij van de Belgische overheid terug naar Iran, een land dat publieke executies uitvoert en vrouwen stenigt. Vluchtelingen die reeds werden teruggestuurd naar Iran werden op gruwelijke wijze gefolterd en geïntimideerd.” aldus Faria Latifi, woordvoerster van de Iraanse vluchtelingen.

Internationale mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International klagen de schendingen van mensenrechten in Iran aan. Meer tekenend dan eender welk rapport zijn de getuigenissen van enkele Iraanse vluchtelingen die actie voeren in Brussel. Daarom vragen de actievoerders ook de Belgische regering dat zij het regime van de Iraanse Islamitische Republiek veroordelen als ondemocratisch en onveilig.

Het Ondersteuningscomité Iraanse Vluchtelingen is opgericht om de Iraanse vluchtelingen die actie voeren in Brussel, te ondersteunen in hun strijd voor een menswaardig bestaan en de erkenning van hun problemen. Zij proberen deze vluchtelingen zoveel mogelijk te helpen met hun materiële benodigdheden (matrassen, warme maaltijden, hygiënische benodigdheden) en ondersteunen hun eisen door onder meer een briefschrijfactie aan minister van Binnenlandse Zaken Dewael.