arch/ive/ief (2000 - 2005)

Netwerk Vlaanderen legt banden tussen belgische banken en wapenindustrie bloot
by christophe callewaert Wednesday October 29, 2003 at 05:18 PM
ccallewaert@hotmail.com

De vijf grote Belgische banken investeren massaal in de wapenindustrie. Dat blijkt uit een dossier van Netwerk Vlaanderen dat vandaag aan de pers werd voorgesteld.

Netwerk Vlaanderen, een organisatie die ijvert voor een ethische omgang met spaargeld, lanceerde vandaag samen met twee vredesorganisaties, het Forum voor vredesactie en Vrede vzw, de campagne 'Mijn geld. Goed geweten?" waarmee zij zich keren tegen de investeringen van de grote Belgische banken in de wapenindustrie.

Om de campagne te stofferen, stelde Netwerk een dossier op waarin de banden tussen de Belgische banken en de wapenindustrie worden ontrafeld. Het gaat om de banken AXA, ING, Fortis, Dexia en KBC. Zij zouden samen voor minstens 1,5 miljard dollar aandelen hebben in 9 internationale wapenproducenten als de Amerikaanse multinationals Lockheed Martin en Northrop Grumman.

Lockheed Martin is de grootste wapenproducent van de wereld en maakt ondermeer kernwapens, wapens met verarmd uranium en gevechtsvliegtuigen. Northrop Grumman staat in de voor de productie van de B2 bommenwerpers en de onbemande Global Hawk. Beide bedrijven hebben goede banden met de Amerikaanse regering. Paul Wolfowitz, de Amerikaanse vice-minister van defensie die dit weekend nog ontsnapte aan een aanslag in Irak, is bijvoorbeeld adviseur van Northrop. Lockheed Martin speelde een belangrijke rol in de campagne ter ondersteuning van de oorlogsplannen van Bush. Niet verwonderlijk als je weet dat de waarde van de VS-contracten in 2002 danzij de oorlogsdreiging steeg van 14,7 miljard naar 17 miljard dollar.

De Belgische banken gebruiken dus het spaargeld van wellicht onwetende clienten om aandelen te kopen van bedrijven die geld verdienen aan de oorlog in Irak. Netwerk en de vredesbewegingen putten moed uit de grote vredesbetogingen tegen de oorlog in irak en leiden daaruit af dat veel mensen niet bereid zijn om met hun spaarcenten de wapenindustrie te steunen.

Netwerk deed ook onderzoek naar de banden met de twee Belgische bedrijven Barco dat hoogtechnologisch materiaal voor militaire toepassingen levert en Mecar, een munitiefabrikant die hoofdzakelijk aan Saoudi-Arabie levert. Dat laatste bedrijf kreeg in 2002 nog een forse lening van telkens 10,65 miljoen van Fortis en KBC. Van Barco houden de vijf banken maar liefst 7,92 % van de aandelen in handen.

De opstellers van het dossier eisen nu dat de banken de financiering van wapenbedrijven stopzetten. Zij menen dat er voldoende manieren zijn om dit geld op een positieve manier aan te wenden ten voordele van mens en milieu. Verder vragen zij dat de banken open kaart spelen zodat klanten bewuste keuzes kunnen maken. De overheid zou die transparantie moeten afdwingen.

Aan de klanten raden ze aan om te kiezen voor ethische beleggingen. Ook dze zogenaamd duurzame financiele producten werden door Netwerk gescreend. Ze kwamen niet allemaal ongeschonden uit de test, maar blijkbaar zijn er toch een aantal producten die volledig te betrouwen zijn.