arch/ive/ief (2000 - 2005)

Proces trainstoppers na verhoor verder uitgesteld
by supporteur des trainstoppeurs Monday October 27, 2003 at 09:08 PM

Vanmorgen zijn in Dendermonde de 12 beklaagden in de zaak Trainstopping voorgekomen, die op 12 febr jongstleden het noord-amerikaanse militaire transport op het belgisch grondgebied, op een nmbs-trein, met een nmbs-chauffeur, veilig en geweldloos deden stoppen en 3 uur staande hielden.

De trein bevatte materiaal ter voorbereiding van de roofoorlog in Irak. 80% van de belgische bevolking sprak zich uit tegen deze oorlog, maar de regering hulde zich in schijnheilige heldhaftigheid. Het materiaal werd na het oponthoud door de trainstopping en een Greenpeace actie in de haven zonder schaamte vanuit de haven van Antwerpen op een boot richting Golf gevoerd. De 11 actievoerders werden gerechtelijk aangehouden en 24u vastgehouden. Vandaag heeft de rechter de beklaagde trainstoppers verhoord. Er werd uitstel gevraagd en de werd verkregen, tot 12 januari 2004.

Het uitstel werd geist door de procureur, die heeft drie weken tijd nodig om een schriftelijk antwoord te formuleren op de besluiten die door zijne heren advokaten werden ingediend. Het betreft de argumentatie omtrent de illegaliteit van de militaire transporten en de stukken ivm het internationaal recht. Het is uitzonderlijk dat een procureur hierop een schriftelijk antwoord wil formuleren. Hij noemde zijn eis 'recht op fairplay', een knipoog naar de fairplay die het ministerie van haar kant aan de dag heeft gelegd: verbod op contact met de pers, toepassing van het snelrecht, enz.

Het verhoor was typerend. Eén van de beklaagden werd zelfs gevraagd naar het aantal betogingen dat hij bezocht, wat het gelijk van staatsveiligheid moest bevestigen die hem omschrijft als zijnde 'beroepsagitator' en een 'bijzonder gevaarlijk persoon'. De rechtsstaat trilt reeds op haar benen: deze natie herbergt onderdanen die naar verscheidene betogingen per jaar gaan! Dat ze om de vier jaar een kruisje mogen zetten is reeds angstwekkend, nu gaan ze ook nog veelvuldig betogen in plaats van te badmintonnen, bomspotten in plaats van bij de chiro dikke bertha te spelen en echte militaire treintransporten stoppen in plaats van achter de nintendo te blijven zitten.

Dat de militaire transporten illegaal waren, was iets waar men volgens de rechter zeker en vast alleen achter komt 'na overleg!', waarop ze keek alsof ze de beklaagden van samenzweerderige hekserij verdacht en haar neus feliciteerde met het bespeuren van enige bendevorming.

nou nou

dat belooft...

... om 12/1/04, 9 uur in het gerechtshof van Dendermonde. PLeidooi, verder verhoor en de laatste woorden van de beklaagden.


En bedwing u niet wanneer u de drang voelt uw buurman te vertellen over de manier waarop het ministerie van BZ - om het weer goed te maken na de stoere woorden - naar de amerikanen staat te lonken met een boeketje, betaald door het budget van ontwikkelings-samenwerking: Het maakt van u meteen een beroepsagitator en dat is goed tegen hart- en vaatziekten!