arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Vredesloop] Interview met motorrijder
by Mara Sunday October 26, 2003 at 03:50 PM

Interview met Gery Dehaene van Motorclub Speedy

[Vredesloop] Intervi...
moto.jpg, image/jpeg, 500x375

Waarom nemen jullie deel aan de Vredesloop?
De organisatie heeft ons als motorclub van de streek gevraagd. En natuurlijk ook omdat we tegen al dat geweld en die oorlogen zijn.
Het is de eerste keer dat er een motorrit georganiseerd wordt in samenwerking met de Vredesloop.

Hoeveel mensen verwachten jullie?
Tja, dat is allemaal afhankelijk van het weer natuurlijk. Ik zou de rit vooral begeleiden maar ik heb er nog geen zicht op.

Welk parcours gaan jullie doen?
We gaan vooral rond de frontstreek rijden, dus langs de kerkhoven van de Common World en de gedenktekens van de voorbije oorlogen die hier in de streek te bezichtigen zijn, tot aan Mesen waar de vredestoren staat.

Motorrijders hebben een ruig imago. Maar blijkbaar zijn jullie toch ook bekommerd om de wereldvrede?
Ja dat klopt, veel mensen hebben het beeld dat motorrijders stoere bonken zijn die niet aan de kant gaan voor een gevecht. Zoals je nu eenmaal mensen hebt die graag oorlog voeren, heb je hier en daar ook een motorrijder die graag vecht. Maar dat beeld mag je niet veralgemenen

Wat is er vandaag een gevaar voor de vrede?
Persoonlijk vind ik dat al die mannen aan de top veel te graag met soldaatjes spelen. Ik begrijp dat niet. Is dat om stoer te doen misschien? Zie nu naar de laatste oorlog in Irak. Ze gaan dan op zoek naar wapens en als het er op aan komt is er niets te vinden. Maar ondertussen voeren ze toch oorlog, zijn er heel wat mensen gesneuveld en worden er miljarden aan wapens gespendeerd, geld dat beter voor andere dingen zou dienen.