arch/ive/ief (2000 - 2005)

[ LSF ] Theatermakersgroep ´De Queeste´ speelt ´GENUA 01´ op het Limburgs Sociaal Forum
by Marthe Franssen Sunday October 26, 2003 at 02:46 PM

Theatermakersgroep ´De Queeste´ speelt ´GENUA 01´ op de slotzitting van het Limburgs Sociaal Forum.

[ LSF ] Theatermaker...
genua_01_dscn2552.jpg, image/jpeg, 600x450

Geen fictie maar realiteit...
In de zomer van 2001 bevindt de italiaanse havenstad Genua zich in staat van oorlog. Aan de ene kant de machtige verdedigers van een geglobaliseerde wereld, aan de andere kant diegenen die naar andere vormen van politiek zoeken. Het wordt een bloedig treffen tussen anti/anders-globalisten en de Berlusconi-staat. Dit is het verhaal van het theaterstuk ´GENUA 01´.

De vorm is een collage van beeld, stemmen en muziek.

Een enorm scherm waarop beelden van de antiglobalistische betogingen in Genua worden geprojecteerd. Voor het scherm achter een tafeltje: vijf jongeren die door commentaar op de beelden en goedgekozen muziek het verhaal en de sfeer van de antiglobalistische beweging in Genua reconstrueren. Beweegredenen van de diverse antiglobalistische groepen, opbouw van de politiemacht, het verdelen van de stad in verschillende zones, het Black Block, criminalisering van de beweging, politiegeweld...en de dood van Carlo Guiliano.

Reality-tv waarvan je kippevel krijgt, en tranen in je ogen. Prachtige kunst ook omdat het je boos maakt over zoveel onrechtvaardigheid in de wereld, omdat het je doet denken ´dit kan niet meer´ en ´het is tijd voor actie voor een betere wereld´.

Schitterende afsluiting van het Limburgs Sociaal Forum.

Zeer sterk
by han Monday October 27, 2003 at 02:15 PM

Zeer sterk.

Het was alsof ik twee jaar terug in de tijd werd geslingerd en op mijn sandalen, in de brandende zon, doorheen de wolken traangas, door de straten van Genua liep.

Je moet van modern theater houden : een aantal acteurs die hun tekst voordragen. De video beelden vervangen natuurlijk de acteurs, waardoor de acteurs een soort omroep stemmen worden.

Natuurlijk word de nadruk gelegd op de dood van Carlo,... en het politie geweld in Genua. Toch wordt in de eerste plaats het verhaal verteld van de 250.000 mensen die die dagen in Genua kwamen betogen en actie voeren tegen de G8.

Mis dit stuk niet als het eens in jou buurt passeert.

BOEK DE QUEESTE
by Steven Wednesday October 29, 2003 at 09:18 AM
hallometsteven@hotmail.com

De Queeste brengt ieder jaar een aantal politieke stukken. Zeer gedreven en professioneel. Wacht niet tot ze bij jou in de buurt zouden komen, maar boek ze zelf ter gelegenheid van een publieke activiteit! Limburg heeft meer dan lege fordfabrieken en steenkoolmijnen...

Steven