arch/ive/ief (2000 - 2005)

[LSF] Porto Alegre in Limburg?
by Marthe Franssen Sunday October 26, 2003 at 02:37 PM
Picture by han

¨Het huidige economische systeem zorgt voor een steeds groeiende kloof tussen arm en rijk, voor conflicten tussen volkeren en voor een onherstelbare afbreuk van ons ecosysteem¨ dat vindt althans een groeiend aantal mensen. Zij zijn ervan overtuigd dat deze wereld niet hun ideale wereld is en dat een andere wereld mogelijk is. Een nieuwe beweging leeft.

[LSF] Porto Alegre i...
dscn2577.jpgmzuyzy.jpg, image/jpeg, 600x450

Sinds het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre in 2001 ontstaan er wereldwijd lokale sociale fora. Een sociaal forum is een schreeuw om aandacht voor de noodzaak van verandering van de samenleving. Ook probeert zo´n forum de dialoog te bevorderen tussen de talrijke groeperingen en individuen die opkomen voor een betere wereld, zodat de krachten gebundeld kunnen worden en gezamelijke acties frequenter.

Het programma in Hasselt startte met een ruim aanbod aan workshops. Je kon kiezen uit 20 verschillende workshops. Enkele thema´s : de wil van de WHO en europa, industriële landbouw, gezondheidszorg en globalisering, wet tegen afdankingen en sluitingen, verplicht levenslang leren, Ford Genk. Voor de jongeren was er nog een vredespraatcafé en wie moe werd van al dat gepraat kon naar ´The navigator´ van Ken Loach gaan kijken.

Zo´n 350 mensen namen deel aan één van de workshops. De verslagen van de verschillende workshops zullen worden gepubliceerd op de site van het Limburgs Sociaal Forum (http://www.lsf.be).

Na de workshops kwamen een 280-tal mensen samen in de slothappening. Deze bestond vooral uit het schitterende theaterstuk ´GENUA 01´ dat gebracht werd door de theatermakersgroep ´De Queeste´. Hierna volgde nog een speech van één van de initiatiefnemers van het forum, een woordje van twee Filippijnse gasten en toen was het tijd voor actie.

De opzet van de spandoekenactie was de hele kleine ring van Hasselt ´in te pakken´ met een groot ´levend´ spandoek. Ontelbare organisaties en individuen hadden een spandoek gemaakt met hun slogan voor een andere wereld. Ook al waren er een hoop spandoeken (117 spandoeken, gedragen door zo´n 400 mensen), de kleine ring van Hasselt omspannen bleek een iets te ambitieus plan zodat er geopteerd werd voor een spandoekenoptocht.

De verbroedering van zovele organisaties en individuen werd gevierd met een wereldfeest en dat was dat.

Het Limburgs sociaal forum was zeker geslaagd, en volgens de organisatoren slechts een aanzet tot meer.

Een lijst van alle deelnemende organisaties kan je vinden op http://www.lsf.be