arch/ive/ief (2000 - 2005)

[SHAPE] De korte berichten: ribben, geruchten en fitnesszaken
by christophe callewaert Sunday October 26, 2003 at 12:09 AM
ccallewaert@hotmail.com

Nieuws dat tussen de plooien valt. Onbelangrijke berichten over Shape en de burgerinspecties.

Lintdorp
Maissières is een deelgemeente van Mons en bestaat uit een reeks huizen langs de N6, een provincieweg die vier vakken telt om de militaire voertuigen alle kans te geven van en naar SHAPE te razen.

In burger
De organisatoren hadden hun tenten opgesteld aan het kerkje van Maissières. 's Morgens was het flink drummen op het pleintje naast het kerkje. Niet omdat er toen al veel actievoerders aanwezig waren - die werden door de bussen meestal elders gedropt - maar wel omdat het zwart zag van de flikken in burger. Op het pleintje stond het clienteel van een handvol fitnesszaken samen wat nogal intimiderend was voor de aanwezige actievoerders en/of journalisten.

Waterkanon
Dat water en vrieskou niet samengaan, geldt blijkbaar niet in de logica die aan politiescholen gedoceerd wordt. Verschillende burgerinspecteurs kwamen bibberend in het coordinatiecentrum aan nadat een waterkanon hen had natgespoten. De waterkanonnen stonden op verschillende plaatsen strategisch opgesteld.

Rib
De ordediensten reageerden wel agressief en kordaat, maar echt problemen zijn er, behalve de natgespoten activisten, de meestal te strak aangespannen armboeien en de gekneusde rib van Patrick Vankrunkelsven, niet echt geweest. Volgens de organisatoren een teken dat de deelnemers zich gehouden hebben aan de raad om niet te provoceren en de actie strikt geweldloos te laten verlopen.

Politici
Er waren dit jaar minder politici dan vorige edities van de massale burgerinspecties ofte bomspottings. Of dit te maken heeft met het onbekende terrein of met het feit dat sommige vroegere inspecteurs het ondertussen tot minister of staatssecretaris hebben geschopt, is niet duidelijk.
Vooral Spirit was goed vertegenwoordigd. Zij probeerden het terrein te betreden met een batterij camera's in hun zog. Agalev'ster Leen Laenens deed het wat minder opvallend. Patrick Vankrunkelsven moest met een gekneusde rib naar een ziekenhuis worden afgevoerd.
De organisatoren zien in de aanwezigheid van politici een bewijs dat er ook in deze middens mensen zijn die vinden dat kernwapens een misdaad zijn.

Geruchten
Stilaan legendarisch is het geruchtencircuit op en rond de Bomspottingsacties. GSM's, kleine verspreide groepjes, 2000 militairen en flikken en een groot onherbergzaam terrein zijn de perfecte ingredienten voor de meest waanzinnige geruchten. Hét gerucht van dit jaar ging als volgt: actievoerders zijn het terrein van Shape binnengedrongen met een valse ambulance! Zelfs een journaliste van RTBF vroeg met een uitgestreken gezicht uitleg over het ambulance-verhaal.

Alles kan beter
Na de persbriefing van de organisatoren kwam de perswoordvoerster van de Federale Politie het officiele persbericht uit de handen van Roel Stynen gritsen. Ze wierp er een blik op, mompelde dat er onwaarheden in stonden en liep snel de journalisten achterna om "een paar dingen recht te zetten".

Buurtbewoners
Iemand vertelde ons dat ze tijdens hun zoektocht naar een goede plaats om het terrein te betreden op een wel zeer behulpzame buurtbewoner botsten. Eerst hielp hij hen op hun plannetjes de weg wijzen naar de meest geschikte plaats waarna hij "yankee, go home" roepend wegreed. Toen hij zag dat ze een verkeerde weg insloegen, keerde hij terug om een tijd later nog eens terug te keren met een bak frieten in de hand voor de hongerige burgerinspecteurs.

betoging
by D Tuesday October 28, 2003 at 02:05 PM

Dat de LSP met haar betoging de actie al dan niet probeerde te recupereren, daar kan over gediscussiƫerd worden (waar?).
Maar om te spreken over een 'betoging die er niks mee te maken had' vind ik toch een verdraaing van de feiten.
De verwijzing naar de betoging gewoon weg te laten vind ik ook nu ook geen goede (journalistieke) oplossing.

verder veel lof voor het verslag

Nu ja
by Z Friday October 31, 2003 at 08:49 PM

Dat de organisatoren zich eerst eens zorgen maken over de talrijke parlementsleden van regeringspartijen die jaarlijks in een zee van camera's hun ding komen doen zonder daarvoor nog eens de rest van hun partijleden voor de actie te mobiliseren.

Daarnaast kunnen die mensen er toch ook niet aan doen dat de media geen zin had om de actievoerders te zoeken en dat ze al uren zaten te wachten voor de ingang van Shape tot er iets beweegde. Daarenboven is het nog altijd de media zelf die beslist wat ze al dan niet uitzenden. Enfin ik snap het probleem niet.

Vriendelijke groeten.