arch/ive/ief (2000 - 2005)

Minderhedenforum klaagt bekrompen houding VLD over stemrecht aan
by Forum van Etnisch-Culturele Minderheden vzw Thursday October 23, 2003 at 11:06 AM

Het grote debat over het 'migrantenstemrecht' staat weer in volle schijnwerpers. Al enkele dagen zien wij als koepel van etnisch-culturele minderheden met lede ogen aan hoe de tegenstanders hiervan zich weren als duivels in een wijwatervat.

Eerder werd ons verweten dat het stemrecht niet meer dan een "symbooldossier" is, lees: niet de moeite van het realiseren waard.

Wij kunnen enkel vaststellen dat het vooral de tegenstanders zijn die van het migrantenstemrecht een symbooldossier hebben gemaakt én blijven maken.

Hoe anders verklaren dat voor hen "alle middelen goed zijn om het stemrecht tegen te houden"? Dergelijke ijver hebben we zelden gezien in dossiers die de bevolking nochtans directer aanbelangen, maar waar men zich gemakkelijkheidshalve achter de Europese regelgeving of hogere doeleinden kan verschuilen. Denken we bijvoorbeeld aan het verhogen van de pensioenleeftijd.
Waarom kan er niet even kordaat beslist worden over het stemrecht? Zijn de principes van democratie en gelijke rechten van burgers geen 'hogere doeleinden'? Dat zijn nochtans de principes waar men heftig mee zwaait als het over onze 'integratie' gaat. Of zijn buitenlandse burgers minderwaardig, dat die rechten voor hen niet van toepassing zijn?

Zelfs een communautarisering van het dossier wordt niet geschuwd. Is een communautaire hetze over "slechts" een "symbooldossier" datgene waar de kiezer op zit te wachten in tijden van economische onzekerheid?

Ons standpunt is duidelijk:

Mensen met niet-EU-nationaliteit zijn 'lid van de club'. We betalen 'lidgeld', we bouwen mee aan deze samenleving, en het is niet meer dan normaal dat we ook inspraak krijgen in de manier waarop deze samenleving wordt bestuurd.

In de eerste plaats lokaal, waar alle discriminatie met EU-burgers moet verdwijnen, maar ook provinciaal, regionaal en nationaal.

Wij pleiten voor een consequente keuze voor actief én passief kiesrecht.

Er mag geen verschillende benadering zijn voor niet-EU-burgers en andere kiezers. Moeten buitenlanders een verklaring ondertekenen waarin ze beloven de basisprincipes van onze samenleving (grondwet, Belgische wetten, Europees Mensenrechtenverdrag) na te leven? Goed, maar laten alle kiezers dat dan ook doen voor ze gaan stemmen. Terloops: suggereert dergelijke eis niet dat deze principes vóór het ondertekenen van zo'n verklaring dan niét gelden?

Wij wachten er nu enkel op dat de basisprincipes waarvan sprake effectief worden toegepast. Oók voor mensen met een andere nationaliteit.

Meer informatie: Forum van Etnisch-Culturele Minderheden vzw, vragen naar Naima Charkaoui. 02/204.07.80