arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Ford Genk] Vakbonden niet onder de indruk van beloftes Europese directie
by christophe callewaert Tuesday October 21, 2003 at 07:34 PM

Na de ondernemingsraad staken de vakbonden van Ford Genk even de koppen bijéén om zich te beraden over een eerste reactie.

De vakbonden reageerden sceptisch op de belofte van de Europese Ford-directie om de productie van de nieuwe Mondeo aan Genk te geven. "Wij hechten niet veel belang aan beloftes, maar willen keiharde garanties." Over de dreigementen van de directie toonden ze zich weinig onder de indruk. De directie had nochtans weinig aan de verbeelding over. "Als jullie de acties stopzetten, komen er nieuwe investeringen", zo parafraseerden ze de directie. De vakbonden reageerden dat zij zich niet laten afschrikken door de directie. "Wij zijn tot nu toe niet braaf geweest en toch hebben we resultaat behaald. Wij zijn dan ook niet van plan om vanaf nu wel braaf te worden." ACLVB-hoofddelegee Mario Versavel bevestigde aan TV1 dat de vakbonden voorlopig niet van plan zijn om de onderdelen van de Transit vrij te geven.

Die onderdelen kunnen een drukkingsmiddel zijn in de strijd voor het behoud van de drieduizend banen. Versavel: "Voorlopig geven we die 3.000 banen niet op. Tot driemaal toe hebben we geen antwoord gekregen op onze vraag om de drieduizend te resulteren. Wij zullen blijven vechten voor een zo groot mogelijke tewerkstelling."

Volgens Theo Van Gompel, provinciaal secretaris van ACV-metaal, is de belangrijkste taak van de vakbonden nu om het vertrouwen te herstellen. Hij voegde er aan toe dat vandaag geen enkel onderdeel de fabriek zal verlaten. Of dat morgen nog het geval zal zijn, wilde hij niet zeggen, maar hij beweerde wel dat "deze acties niet vol te houden zijn omdat we onszelf vastrijden".

600 miljoen
Ford Genk krijgt dus de productie van de nieuwe Mondeo toegewezen. Het zou gaan om een investering van 600 miljoen dollar. Een stuk minder dan de eerder beloofde 900 miljoen. De Focus komt dus zeker niet naar Genk. Ook de Transit verhuist begin volgend jaar van Belgie naar Turkije. Van de gedane beloftes staat voorlopig wel niets op papier. De scepsis bij de arbeiders is groot. "De Mondeo is een dode mus, een nieuwe wortel die men ons voorhoudt om ons zoet te houden", aldus een arbeider aan het pikket.

Met deze beloftes keren de vakbonden terug nu naar hun achterban. Morgen om 15u00 staat een vergadering met de militanten op het programma. Dan zal beslist worden of de acties al dan niet verdergezet worden. De acties van de voorbije weken hebben duidelijk pijn gedaan. De fabriek in Southampton ligt ondertussen al volledig stil en in de komende dagen zouden ook andere vestigingen in problemen kunnen komen. "Fleming (de vice-voorzitter van Ford Europa, red.) is niet naar hier gekomen om ons cadeaus te doen, maar om de acties stop te zetten", viel nog op te rapen aan het pikket.

(met dank aan Tine en Marthe, reporters ter plaatse)

Ford "blijft"
by Bieke Özgünes Tuesday October 21, 2003 at 08:23 PM
bieke1@pandora.be

Even mijn mening zeggen over de beslissing dat Ford "blijft".

1. Ford komt er het best uit
2. daarna de regering

Je moet denken dat er 2 Renaultfabrieken verdwijnen uit Limburg 3000+3000 (onderaannemingen). En politici spreken over verankering van de Ford? Hebben ze in september 99 ook al gezegd (2000 weg en verleden jaar 1400). De bevraagde politici zijn opgelucht? Opgelucht dat ze bij de volgende verkiezingen kunnen gaan stoefen dat ze Ford "weten hier te houden hebben". Give us a break

Hebben ze Ford aan hun contractbreuk herinnert? No way, ze hebben in hun broek gedaan voor de U.S.$
Stelletje ................. (zelf in te vullen)

De reactie van de arbeiders op het 19u nieuws is niet hetgeen de Ford-direktie gehoopt had: "3000 man op straat", "met de mondeo-alleen redden we het niet." De Forddirektie wil gewoon de sociale vrede bewaren en geruisloos 3000 afvloeien. Smart Guys

En nu mag de vakbondstop the bad news vertalen in the good news. Eens zien of de arbeiders daar gaan intrappen

Geloof er geen sjiek van. Daarom blijven vechten voor al de jobs, incluis de 3000!