arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vice-voorzitter Ford Europe bevestigt dat Mondeo naar Genk komt (update)
by christophe callewaert Tuesday October 21, 2003 at 02:57 PM

Genk krijgt de nieuwe Ford Mondeo. Dat heeft de Europese vice-voorzitter van Ford, John Fleming beloofd aan de vakbonden tijdens de ondernemingsraad.

Het was de vijfde ondernemingsraad sinds Ford op 1 oktober aankondigde om 3.000 banen te schrappen in Ford Genk. Vier eerdere ondernemingsraden waren zonder resultaat gebleven. De drie laatste werden zelfs na vijf minuten stopgezet en verliepen in een grimmige sfeer omdat de directie van Ford Genk geen antwoord kon of wilde geven op de vragen van de vakbonden.

De vakbonden wilden ondermeer weten hoe Ford aan het cijfer van de 3.000 kwam. Ze wilden ook duidelijkheid over de toekomst van de fabriek. Ze wilden meer bepaald zekerheid over de komst van de nieuwe versie van de Mondeo.

Persconferentie directie
John Fleming en de algemeen directeur van Ford Genk Jan Ghysen meldden daarnet aan de pers dat "de toekomst van de fabriek in Genk verzekerd is". Zij beweren de beslissing vervroegd genomen te hebben "om onzekerheid bij de werknemers weg te nemen". Zij voegden er aan toe dat Ford Genk grote kans maakt om twee bijkomende "producten" in de wacht te slepen. Daarover zou pas in de loop van november beslist worden. De twee lieten duidelijk uitschijnen dat ze deze beslissing als een stok achter de deur houden. De beslissing zal immers afhangen van de reactie van de vakbonden en de arbeiders. "De beste manier om die twee bijkomende producten naar Genk te halen, is terug te keren naar wat de fabriek het beste doet en dat is wagens van goede kwaliteit produceren".

Momenteel beraden de vakbonden zich over een eerste reactie.

(via verslaggevers ter plaatse)