arch/ive/ief (2000 - 2005)

Reaxies van Fordarbeiders tijdens JOBmars
by Kenneth RUMES Monday October 20, 2003 at 09:19 PM
kennethrumes@hotmail.com

Een verzameling uit de vele gesprekken met arbeiders en familieleden van de FORDfabriek afgelopen zaterdag op de JOBmars.

* Kristof is 11 jaar. Hij is bang omdat zijn mama op Ford werkt. Volgens Kristof gaat Ford failliet en verliest mama dan haar werk. Dan zal hij minder geld hebben thuis en dus is hij een beetje bang voor de toekomst.
* Een arbeider die anoniem wenst te blijven zal op 8/2 vertrekken bij Ford met een gouden handdruk. Toch is hij boos dat zoveel mensen zonder werk dreigen te vallen. Hijzelf sukkelt al jaren met rug en hart en oordeelde 'ik pak wat er te pakken valt' en tekende een afvloeiingscontract. Toch staat hij op de mars voor de job van de anderen. In de fabriek heerst volgens hem een rotte sfeer. Er is twijfel tussen staken en werken en er lopen behoorlijk wat 'ratten' rond, die hopen hun eigen job te bewaren. Hij geeft ook aan dat alle arbeiders bang zijn, want volgens hem zal de direxie eerst de zogenaamde oproerkraaiers eruit zwieren.
* een man van de ordedienst werkt al 25 jaar voor Ford. Hij zit al 12 jaar in de Ondernemingsraad. Hij gelooft niet dat Ford-Genk zal sluiten en beweert dat iedereen rustig de strijd voor werk zal voeren. Toch is de sfeer in de fabriek zenuwachtig en heel slecht. Dit onder andere omdat de productie voortdurend stilvalt. Tot een escalatie zag hij het vorige zaterdag niet komen. (Deze man kreeg gelukkig gelijk)
* Mario werkt 31 jaar bij Ford en is onzeker voor de toekomst. Hij heeft schrik om te moeten gaan doppen. Hij denkt dan weer dat Ford zal doodbloeden en verwacht binnen de 6 maanden de doodsteek van de Ford-direxie. Hij beweert dat wanhoop overheerst en dat door de onzekerheid alle arbeiders kampen met slaapproblemen.
* Een man die 10 jaar werkt bij Ford vindt een sociaal plan het beste. Desnoods 3000 man weg, maar dan kan Ford misschien verder blijven leven in Genk. Hij beschuldigt vooral de politici en direxie verantwoordelijk te zijn voor dit sociaal drama.
* Frans werkt er al 28 jaar. Hij is gespannen, maar vindt steun in de vele blijken van solidariteit. "Dit doet goed", vertrouwt hij me toe. Toch is het meer een kwestie van hopen, dan er nog echt in geloven, volgens Frans. Wel is de axiebereidheid groot volgens hem, en zullen de arbeiders zeer ver gaan om hun job te behouden.

Solidariteit
by Mavano Wednesday November 19, 2003 at 10:33 PM
mavano@hotmail.com

Jobmars en solidair zijn met de arbeiders van Ford Genk.
De Belgische havenarbeiders hebben hun solidariteit laten zien op 18 oktober 2003.

Momenteel loopt er een digitale petitie op het internet.
Het spijtige is dat er weinig (0) mensen van Ford Genk hun solidariteit hebben betekent!
Je kan no steeds on-line de petitie tekenen op:
http://www.havenarbeiders.be/Petitie/sign.php

Groetjes...
Mavano
"Proud to be a docker"