arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Ford Genk] Vakbonden breiden acties uit
by christophe callewaert Monday October 20, 2003 at 05:49 PM
ccallewaert@hotmail.com

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van Ford Genk besliste vandaag de acties tegen de uit te breiden. In alle afdelingen zal het werk twee uur per shift neergelegd worden. De vakbonden willen daarmee de druk opdrijven nadat vier opeenvolgende ondernemingsraden geen enkel resultaat gaven.

De onzekerheid knaagt. Zo bleek toch uit de meeste reacties zaterdag tijdens de dag van solidariteit. Drie weken nadat Ford bekend maakte 3.000 banen te liquideren in Genk weten de betrokken arbeiders nog altijd niets meer. Op geen enkele vraag aan de directie krijgen ze een antwoord. De directie wil niet zeggen hoe ze aan het cijfer van de 3.000 afvloeiingen komt. Ze willen evenmin uitsluitsel geven over de toekomst van de fabriek.

De vakbonden eisen nu dat er nog deze week een antwoord komt op deze vragen. Het ACV maakt zich in haar nieuwsbrief sterk dat de vakbonden de Europese directie raken met hun acties. "Wat hebben de mensen hier misdaan om zo behandeld te worden", vroeg ABVV-hoofddelegee Pierre Vrancken zich zaterdag af. Hij voegde er aan toe dat de getroffen arbeiders "geestelijk kapot gaan aan deze onzekerheid".

Politiek
Ondertussen beginnen de vakbonden ook steeds luider voorstellen te formuleren om de toekomst van de werkgelegenheid in Belgie en meer bepaald in Limburg te verzekeren. Het ACV bokste een heus actieplan inéén. Zij iesen een forse investering in de Limburgse reconversiemaatschappij. Pierre Vrancken liet gisteren het ballonnetje op over een mogelijk begrotingstekort om extra te kunnen investeren in de creatie van werkgelegenheid.