arch/ive/ief (2000 - 2005)

ABVV-actie in (petro)chemische & petroleum industrie
by ABVV-Antwerpen Monday October 20, 2003 at 04:47 PM

Maandag 20 oktober in de vroege ochtend informeerden een honderdtal militanten van het ABVV Regio Antwerpen de werknemers van de Scheldelaan. De 20.000 werknemers van de tien (petro)chemische en petroleumbedrijven kregen informatie over (arbeids)veiligheid. Nadien besprak een delegatie van het ABVV met Kathleen Van Brempt, Staatssecretaris voor Arbeidsorganisatie en Welzijn op het Werk, en met de bevoegde arbeidsinspecties voorstellen voor het verbeteren van de veiligheid bij onderaanneming.

Tussen 5u30 en 8u30 kregen vaste werknemers, zowel als werknemers van onderaannemers en uitzendkrachten een pamflet met informatie en tips voor hun veiligheid. Want alle inspanningen ten spijt, blijft de versnippering van werknemers in 'vasten', werknemers van onderaannemers en uitzendkrachten een bron van extra veiligheidsrisico's. In combinatie met het risicovolle karakter van deze bedrijven nemen de veiligheidsrisico's alleen maar verder toe. Zeker op momenten van grote druk wanneer de installaties voor groot onderhoud volledig stilgelegd worden (de zgn: 'shut-down') Het recente voorval met onderhoudsploegen in een Nederlandse energiecentrale toont dit jammer genoeg nog maar eens aan. Gemengde piketten met ABVV-Militanten van de bedrijven op de Scheldelaan én van de onderaannemers informeerden dan ook samen álle werknemers over hun arbeidsveiligheid.

Omdat werken aan meer veiligheid niet kan zonder beleidsmatige ondersteuning,was er om 9.30u een gesprek tussen een ABVV-delegatie, onder leiding van Mia De Vits, federaal voorzitter van het ABVV, Kathleen Van Brempt, Staatssecretaris voor Arbeidsorganisatie en Welzijn op het werk en de betrokken inspectiediensten.

Deze informatieactie richtte zich vooral op werknemers van onderaannemers en uitzendkrachten werkzaam op grote ondernemingen die geen rechtstreeks contact hebben met vakbondsvertegenwoordigers op de vloer. Ervaring leert dat de onveiligheid dan nog toeneemt. Het ABVV Regio Antwerpen informeert, geeft veiligheidstips en stimuleert deze mensen contact te nemen met vakbondsvertegenwoordigers, of, indien mogelijk, zich kandidaat te stellen bij de sociale verkiezingen.

De "Extra"-campagne in "Netwerkbedrijven"
"De 'Extra'-campagne is ons syndicaal antwoord op de nieuwe bedrijfsorganisatie in een deel van de ondernemingen" zegt Dirk Schoeters, algemeen secretaris van de grootste afdeling van de socialistische vakbond in Vlaanderen. "Bedrijven besteden van langsom meer en meer activiteiten uit. Dat versnippert de werknemers en heeft diepgaande gevolgen voor de werknemers, o.a. voor de veiligheid. Wetten, strenge veiligheidsvoorschriften, veiligheidsinvesteringen door de werkgevers, degelijke vak- en veiligheidsopleidingen met of zonder attest,... veranderen niets wezenlijk aan die versplintering van b.v. veiligheid." Dirk Schoeters vervolgt: "Voor ons als ABVV komt de veiligheid van álle werknemers op de vloer op de eerste plaats. Daarom moeten we, in eerste instantie wat betreft de veiligheid, de eenheid tussen de werknemers herstellen. Zelf brengen we onze militanten van de grote bedrijven en onderaannemers al enkele jaren samen in een werkgroep, buiten de onderneming en tijdens de vrije tijd, om samen te werken aan een betere veiligheid voor alle werknemers. Vanuit onze ervaring met deze werkgroep formuleren wij dan ook een aantal constructieve voorstellen voor concrete beleidsmaatregelen. Zoals de bespreking op het CPB (Comité voor Preventie en Bescherming) van álle arbeidsongevallen, ook die van werknemers van onderaannemers en uitzendkrachten.Vele problemen doen zich ook voor bij de kleine onderonderaannemers zonder syndicale werking. Daaruit blijkt nog maar eens dat de vakbondseis voor een vertegenwoordiging in kleine onderneming geen fetisj is maar een noodzaak, o.a. voor meer veiligheid. Eigenlijk zouden de grote bedrijven die veel hebben uitbesteed naar kleinere ondernemingen die vakbondseis actief moeten ondersteunen, b.v. in het belang van meer veiligheid op de 'eigen' werkvloer."

Het doel van de 'Extra'-campagne is dus even simpel als ambitieus. Het ABVV biedt de werknemers uit kleine en middelgrote netwerkbedrijven de informatie waarover ze vaak niet beschikken, de steun die het hen vaak ontbreekt. Zij van hun kant, beschikken over kennis waarvan de vakbond, bij gebrek aan syndicale afvaardiging in kmo's, geen weet heeft. In grote netwerkbedrijven brengt het Antwerps ABVV de werknemers op de hoogte van de situatie van hun collega's in de kleine bedrijven en onderaannemers. Tegelijkertijd drijft het ABVV zijn inspanningen op om militanten uit verschillende bedrijven uit dezelfde clusters met elkaar in contact te brengen. "Kortom: tegenover de netwerkbedrijven plaatst het ABVV een modern netwerksyndicalisme. En dat is Extra" besluit Dirk Schoeters.

VOORSTELLEN ABVV REGIO ANTWERPEN VOOR DE VERBETERING VAN DE ARBEIDSVEILIGHEID.

· We eisen dat een werkgever niet alleen voor de 'eigen' werknemers de cijfers en de informatie over arbeidsongevallen moet bijhouden maar ook voor de werknemers van de onderaannemers en de uitzendkrachten. Deze informatie moet hij dan bespreken op het CPBW. Zoals de toestand nu is, kunnen er op een bedrijfsterrein 10 arbeidsongevallen gebeuren, zolang het gaat om werknemers van onderaannemers of uitzendkrachten vind je daarvan niets terug in de officiële cijfers van de werkgever die op dat terrein gevestigd is. Zo krijgt het CPBW geen juist overzicht van de veiligheid op de vloer. Die realiteit holt de informatie-, controle- en adviesbevoegdheid van het CPBW en de taak van de preventiedienst uit. Daardoor kan het dat op risicovolle bedrijfsterreinen officieel bijna geen arbeidsongevallen gebeuren. Cijfers per 'werkvloer' dus en niet alleen per 'onderneming'. Op enkele bedrijven is dit voorstel al realiteit. Dit bewijst dat het kan. Wij eisen dat het overal gebeurt. Minimaal één maal per jaar moeten alle arbeidsongevallencijfers besproken worden met het CPBW van het kernbedrijf en een beperkte CPBW-afvaardiging van de belangrijkste huisonderaannemers. In de beperkte CPBW-afvaardiging van de huisonderaannemer moet er per vakbond één vertegenwoordiger aanwezig zijn.

· Werknemers van onderaannemers komen op de verschillende werven waar ze werken en over de jaren heen in aanraking met gevaarlijke stoffen; stoffen stapelen zich op in het lichaam en kunnen, jaren later, leiden tot kanker. Voor werknemers die vast op hetzelfde bedrijf werken is preventie beter geregeld. Voor werknemers van onderaannemers en uitzendkrachten die blootgesteld worden aan 'ioniserende straling' (radioactiviteit) bestaat er een koninklijk besluit dat extra veiligheidsmaatregelen voorziet (o.a. een bestralingspaspoort, een nationale databank,...).

· Ook voor het werken met andere gevaarlijke stoffen moet er een gelijkaardige 'extra' regeling komen voor werknemers van onderaannemers en uitzendkrachten.

· Gestructureerd overleg tussen veiligheidsverantwoordelijken en leden van het CPBW van enerzijds onderaannemers en anderzijds de opdrachtgevende onderneming.

· Meer gelijkvormigheid in de veiligheidsprocedures van de verschillende ondernemingen. Dat vergemakkelijkt zowel de naleving van die procedures als de controle erop.

· De arbeidsgeneesheer van het opdrachtgevend bedrijf moet worden geïnformeerd over de veiligheidsrisico's waaraan werknemers van onderaannemers - hoe tijdelijk ook - blootstaan. Om dat te realiseren eisen wij de uitbreiding van de werkpostfiche, zoals die nu bestaat voor de uitzendkrachten, naar werknemers van onderaannemers.

· De werknemers van uitzendkrachten en onderaannemers moeten, op eigen initiatief en wanneer ze ongemakken ervaren, terechtkunnen bij de arbeidsgeneesheer van het opdrachtgevend bedrijf.

· Versterkte inspectiediensten om de naleving van alle veiligheidsmaatregelen voor alle werknemers beter te controleren; zodat er :

o Op het einde van shut-downs indien nodig snel beroep kan worden gedaan op de inspectie met als gevolg een snelle interventie.

o Op de kernbedrijven controle kan worden uitgeoefend over de overdracht van de veiligheidsinstructies door de opdrachtgever naar de onderaannemers.

o Controle op het kernbedrijf van de overdacht van de veiligheidsinstructies naar de werknemers van de onderaannemers d.m.v. veiligheidsfilms en -vragenlijsten.

o Op het terrein opvolging is van het taalprobleem tussen de werknemers. Niet alle werknemers spreken Duits, Frans, Engels of Nederlands. Dit kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden als een werkplek moet ontruimd worden.

· Verplichte informatie van de werkgever aan de ondernemingsraad wanneer men onderaanneming in huis haalt.