arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Onrust in Bolivia] Dagboek 12 tot 14 oktober
by Isolde Monday October 20, 2003 at 12:54 PM

Dagboeken uit Bolivia

Boze mijnwerkers protesteren in El Alto (foto: indymedia-bolivia)

12 oktober
Een beetje meer uitleg bij de alarmerende toestand in Bolivia en voornamelijk dan in El Alto en La Paz. Eerst een geografische situering: La Paz ligt in een vallei ingesloten door de Andesbergtoppen. El Alto is de hoogstgelegen stad die de verbinding tussen de Altiplano en La Paz vormt. Tegenwoordig zijn La Paz en El Alto twee afzonderlijke steden met elk ongeveer 800 000 inwoners. Dikwijls worden ze nog in één adem vernoemd. Ze liggen vlakbij elkaar. El Alto weliswaar ongeveer één km hoger dan La Paz.

De inwoners van El Alto zijn straatarm, velen onder hen zijn broodarme campesinos uit de altiplano (hoogvlakte: 4000 à 5000+m) die hun geluk (werk, bestaanszekerheid) kwamen zoeken in de hoofdstad. Ook La Paz telt grotendeels armen onder haar bevolking. Hoe hoger, hoe armer (weinig lucht, barre koude, onherbergzaam). De zona sur is ietwat lager gelegen en hier wonen de meeste regeringsleden en rijken. Maar ook in dit gebied is er een verschil tussen hoog (armer) en laag (rijker). ik ben één van de gelukkigen die in het begin van de Zona sur wonen. Maar waarschijnlijk niet meer voor lang.

13 oktober
Een summiere situatieschets:
El Alto: elke dag 10-tallen slachtoffers (doden en gewonden). Het leger vuurt kogels af en gooit granaten op burgers. Militairen gebruiken ambulances om El Alto ongedeerd te bereiken. Gevolg: ambulances met echte slachtoffers worden ook niet meer doorgelaten uit angst voor nog meer repressie. De toestand wordt elke dag grimmiger en de regering kijkt enkel toe.

La Paz: door de blokkades van alle transporten in El Alto en op de overige toegangswegen naar de hoofdstad is er geen benzine en diesel meer voorradig waardoor het openbaar vervoer volledig platligt en het centrum voor velen onbereikbaar is. Ook de voedselvoorraden raken langzamerhand op. Er is geen toevoer meer van groenten, vlees, fruit.. . bijna iedereen staakt. Geen brood meer; de winkels zijn bijna helemaal leeggeplunderd. Sommige delen van de stad hebben geen electriciteit meer. Er wordt gedreigd dit te veralgemenen voor de hele stad. Ook zou men de stad droogleggen vanuit El Alto en gasleidingen (naar Chili) die blootliggen opblazen. en en en...

Het is gewoon afwachten. Wel wordt in de bijna voltallige pers aangekondigd dat de zona sur weldra bezet zal worden. Ook de noodsituatie zal wellicht afgekondigd worden door de coalitie (MNR van Goni). Dit betekent dat de regering dan het 'recht' heeft militaire acties te ondernemen tegen burgers (wat nu zowieso al volop gebeurt) en dat een samenscholingsverbod wordt uitgevaardigd en dat de avondklok wordt ingesteld.
de spanning is te snijden in de stad; buitenlanders (want gringo's) zijn niet geliefd. We wachten allemaal gespannen af. Momenteel kan ik hier niet weg. De luchthaven (op El Alto) is onbereikbaar en er zijn geen vluchten meer. Bovendien moet ik eerst de immigratiedienst nog zien te bereiken voor een visum, wat geen makkie zal worden. Enfin dat is nu allemaal zo erg niet. laten we gewoon hopen dat Goni zo snel mogelijk aftreedt en er een einde komt aan het bloedvergieten. 't Wordt ook tijd dat Europa eens wakker schiet!

 

14 oktober
Het is moeilijk op dit moment een duidelijk, gestructureerd verslag van de situatie te schrijven. De spanning is hier te snijden. Vandaag is de toestand danig geëscaleerd. De marchandos zijn vanuit El Alto naar La Paz afgezakt; het stadscentrum is nu quasi volledig bezet. Het is nu 19u00. Er zijn vandaag opnieuw 14 doden en 10-tallen gewonden gevallen. Waar niet gevochten wordt, is alles doods. Op één zotte mens en de militairen na, zijn de straten leeg. Hier in de zona sur wordt alles heel zwaar bewaakt door het leger. Ik zie ze hier voortdurend voorbijmarcheren. Alle winkels zijn dicht, geen openbaar vervoer meer (want geen petrol meer + algemene staking van alle sectoren behalve militairen en politie), geen gas meer (dus koekjes eten), voorlopig nog electriciteit en water in tegenstelling tot vele stadsdelen en El Alto... in El Alto verhongert de bevolking momenteel.

Niemand werkt nog, geen school meer... De bevolking is wanhopig. Dit jaar zijn meer onschuldige burgers gedood door het regime dan tijdens eender welke dictatuur die het land heeft gekend (en dat zijn er nogal wat). Mensen hebben door het regime een broer, zus, kind, vader,... verloren en dat maakt hen woedend. De campesinos, indigenas en een groot deel van de stadsbevolking (campesinos die hun 'geluk '= werk kwamen zoeken in de stad) zijn straatarm. En daarbovenop beslist de regering om de markt te liberaliseren (ALCA) onder dwang van de VS en Chili. Onder de Boliviaanse bodem bevinden zich enorme petroleum- en gasvoorraden. Bolivia heeft als één van de enige landen ter wereld slechts 18% van het gas in eigen handen.

De oppositie (vnl. MAS, el movimiento al socialismo, onder leiding van Evo Morales) eist ten minste 50 %. De regering heeft een akkoord getekend met de Chilenen (Chili is om historische redenen en door het huidige 'kolonisatiebewind' aartsvijand nr. 1, VS: nr.2) om het overgrote deel van het aanwezige (natuurlijk vloeibaar) gas via Chili en haar uitgang naar zee aan de VS aan dumpingprijzen te verkopen. Dit alles zonder eerst een degelijk gestructureerd plan op te stellen... alles heel snel, zelfs ver onder de huidige marktprijzen verkopen. Dit is nu heel beknopt en simpel voorgesteld. Het probleem is veel gecompliceerder.

Een deel van de bevolking wil het voorradige gas industrialiseren en uiteindelijk een welbepaald deel verkopen, anderen willen alles in eigen land houden. Dit zijn enkele secundaire problemen. Op de eerste plaats nu komt: geen uitmelking van de nationale economie door transnacionales; geen ondoordachte verkoop van alle recursos naturales en nu heel dringend het aftreden van de president 'Goni', intieme vriend van el bush.

Vandaag heeft de vicepresident (onafhankelijke en voormalig journalist) zijn ontslag ingediend en is het NR (rechtse partij) uit de regering gestapt. Blijven over: het MNR van Goni en de meeste dictators en de MIR (vroeger extreem-linkse partij). Maar Goni en zijn MNR en de MIR geven geen kik, ondertussen...
Het leger chargeert tegen de manifestanten en schiet lukraak... Benzinestations worden opgeblazen,... In la Zona sur ook al 7 doden en een 10-tal gewonden. Binnenblijven is de boodschap. Totnogtoe is alles hier in de heel dichte omgeving relatief rustig gebleven.

Het is bang afwachten... heb alles bij elkaar gesprokkeld om eventueel veiliger oorden op te zoeken (evacuatie). Riberalta is momenteel total out of the question. Luchthaven is totaal onbereikbaar, bovendien wordt gedreigd deze op te blazen. Er is wel een militaire luchthaven in La Paz om in uiterste nood geëvacueerd te worden. Hopen dat dit niet nodig wordt.

Er komt geen einde aan mijn berichtgeving....
De Belgische ambassade heeft ons gebeld. Ze zijn een evacuatieplan aan het opzetten in samenwerking met de Franse ambassade. Als de situatie onhoudbaar wordt en zo ziet het er naar uit, zullen we geëvacueerd worden. Op de vragen 'hoe' en 'naar waar' hebben ze zelf nog geen antwoord. Eventueel via militaire luchthaven naar sc en vandaaruit naar Brasil. Veel vluchtwegen zijn er natuurlijk niet. Ik hoop heel erg dat de situatie keert, maar het ziet er uitzichtloos uit en steeds geweldadiger.

 

Wie belde?
by Patrick Lowyck Saturday November 29, 2003 at 12:57 PM
plowyck@hotmail.com

Had graag geweten wie van de ambasade belde want ik was ook in La Paz en niemand heeft mij gekontakteerd toen, en mijn situatie was nog veel erger.......
Groeten uit het nu eindelijk terug mooie Bolivia