arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Interview Luc Cortebeeck] "Dit is waar een maatschappij zonder regels toe leidt"
by christophe callewaert Saturday October 18, 2003 at 11:22 PM

Luc Cortebeeck is voorzitter van het ACV. Ook hij stak zijn verontwaardiging over de gang van zaken niet weg.

Luc Cortebeeck: "Eenheid tussen vakbonden is goede zaak." (foto: han Soete)

Met welk gevoel loopt u hier rond?

Toch wel met een bitter gevoel. Men lacht en spot met de mensen. Dit is kapitalisme in de vuilste zin van het woord. Men repsecteert geen mensen en als men dat hier niet doet zal dat binnenkort ook wel zo zijn in China of de Filipijnen.

Welke boodschap heeft deze betoging?

Deze betoging heeft verschillende boodschappen. Ten eerste willen wij natuurlijk de mensen ondersteunen opdat ze er het beste van zouden maken. Concreet wil dit zeggen: zorgen dat er hier minder dan drieduizend banen verloren gaan. Ten tweede willen we hier een toekomst creeren. Dit gaat niet alleen over Ford, maar ook over de werknemers van veel kleine bedrijven die ook met dergelijke omstandigheden hebben af te rekenen, maar die veel minder media-aandacht krijgen. Hun miserie is even groot.

Welke boodschap hebt u voor de politici?

Ik vind dat het tijd wordt dat de politici hun verantwoordelijkheid opnemen. Zij moeten heel uitdrukkelijk zeggen dat zoiets niet kan. Al die politici die de mond vol hebben van deregulering zien nu waar een maatschappij zonder regels toe leidt. Zo'n maatschappij moet uiteindelijk kapot gaan. Dat kunnen we niet toelaten.

Denkt u dat er nog een toekomst is voor Ford Genk?

Dat hoop ik in elk geval en ik vind ook dat we al het mogelijke moeten doen om die toekomst verder te verzekeren. En daar zullen we tot op het laatste moeten voor vechten.

Wat betekent dat dan concreet? Nieuwe investeringen?

Er moeten nieuwe investeringen en nieuwe modellen komen. Het wordt ook heel dringend dat er duidelijkheid gegeven wordt. Maar die komt er blijkbaar niet. Ik vind dat de directie op een heel cynische manier omgaat met de mensen.

Welk spel zouden zij aan het spelen zijn?

Ik weet het niet, maar de wijze waarop zij geen informatie geven, is verschrikkelijk. Ondertussen laten ze wel andere berichten over investeringen elders in de wereld lekken. Hoewel dat weinig goeds laat vermoeden, moeten wij er alles aan doen om voor de werkgelegenheid te vechten.

Op betoging valt ondertussen wel de grote eenheid tussen de verschillende vakbonden op.

Dit is een zeer goede zaak. Iedereen mag natuurlijk voor zijn eigen organisatie gaan, maar op bepaalde momenten moet je alle hens aan dek roepen en dat is hier nu duidelijk het geval.