arch/ive/ief (2000 - 2005)

Maria Vindevoghel op JOBmars
by Kenneth RUMES Saturday October 18, 2003 at 09:22 PM
kennethrumes@hotmail.com

Een interview met de delegee die de strijd van de ex-sabéniens aanvoert, Maria Vindevoghel (lijst MARIA).

MARIA, WAAROM ZIJN JULLIE VANDAAG MET EEN AANTAL EX-WERKNEMERS VAN SABENA AANWEZIG OP DE JOBMARS?

Wij zijn hier omdat wij goed weten wat het is om de job te verliezen en een bedrijf te hebben dat de deuren sluit. Bovendien is deze regio in het verleden al zeer zwaar getroffen. Daarom zeggen wij vandaag 'Gedaan met sluiten'. Wij steunen ook het wetsvoorstel van Vincent Decroly dat het tegenovergestelde zal doen van wat de regering momenteel doet.

WAT HOUDT DAT WETSVOORSTEL-DECROLY PRECIES IN?

Dat wil zeggen dat men geen cadeaus meer zal geven aan de werkgever zoals de regering het momenteel doet. Als een patroon afdankt, moet hij een boete betalen. Als men mensen afdankt, moet men daar zwaar voor betalen.

WIE IS VOLGENS U VERANTWOORDELIJK VOOR DIT SOCIAAL DRAMA BIJ FORD-GENK?

De multinational Ford is zonder twijfel de schuldige. Zij willen winsten maken ten koste van alles en iedereen.

U DRAAGT OOK EEN 'NO-WAR'-SPELDJE.
ZIET U GEEN VERBAND MET DE ANTI-AMERIKAANSE HOUDING DIE DE BELGISCHE REGERING ZOU AANGENOMEN HEBBEN TEN TIJDE VAN HET BEGIN VAN DE IRAK-OORLOG? IS DIT EEN EERSTE AMERIKAANSE WRAAKAXIE?

Ik geloof het niet, als je ziet dat Ford zelfs in Amerika zelf al mensen moet afdanken. Ford is gewoon een multinational en die ziet niet om naar de mensen. Dat verhaal over die zogezegde anti-amerikaanse houding is een politieke truuk om de mensen af te leiden van de échte schuldigen: de multinational Ford.

WELKE RAAD HEBT U VOOR DE FORD-ARBEIDERS TENSLOTTE?

Als er 1 les is die ze uit Sabena moeten halen, is het wel dat ze niet moeten onderhandelen over een sociaal plan maar moeten vechten voor hun job. Alleen dat telt. Want men hangt de mensen een afscheidspremie als een wortel voor de neus, maar in feite is dat nix waard. Het gaat om u job, niet om die paar 1000-en franken. Je moet zorgen dat je een job kan behouden en dat je elke maand een deftig loon op tafel krijgt, want met een sociaal plan lijk je goed weg te komen, maar nadien zit je met een werkloosheidsvergoeding en sta je op de dop. En wat ben je daarmee. Daarom zeg ik tegen de mensen van Ford: VECHT VOOR UW JOB!